Kheyroddin R, Hakimzadeh Asl V. The Application of Jobs-Housing Balance in Spatial Balancing Assessment of New Towns (Case study of Pardis New Town in Tehran Metropolitan Region, Iran). MJSP 2016; 20 (3) :105-129
URL:
http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-4658-fa.html
خیرالدین رضا، حکیم زاده اصل وحید. کاربست الگوی یکپارچگی نظام اسکان و اشتغال در ارزیابی تعادل فضاییِ هستههای جدید شهری (مطالعهی موردی شهر جدید پردیس در کلانشهر تهران. آمایش فضا و ژئوماتیک. 1395; 20 (3) :105-129
URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-4658-fa.html
1- استادیار گروه شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
چکیده: (9529 مشاهده)
ایجاد شهرهای جدید با عملکرد غالب خوابگاهی در منطقه کلانشهری تهران منجر به گسترش حوزه تأثیر و تأثرِ کلانشهر تهران به فراتر از مرزهای آن شده است. حوزهتأثیرپدیدآمده،زادهوزایندهسفرهایی با هدف اشتغالاست. این سفرهای آونگی در حقیقت نشاندهنده تمرکز اشتغال و فعالیت در شهر تهران میباشد. در این بین همگرا ساختنِ نظام محل اسکان و محل اشتغال، هدف فراموششدهی شهرهای جدید ازجمله شهر جدید پردیس است.
روششناسی پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و از روش کتابخانهای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری، ساکنان شهر جدید پردیس و حجم نمونه 382 نفر از شاغلین ساکن در این شهر میباشد. روند تعادل و یکپارچگی نظام اسکان و اشتغال در شهر جدید پردیس با دو شاخصِ روند تغییرات مسافت و زمانِ سفرهای کاری و همچنین مقایسه روند تغییرات کاربریهای شهریِ مربوط به ایجاد اشتغال و فعالیت با روند تغییرات کاربری مسکونی، مورد سنجش قرار گرفت.
نتایج حاصل از تحلیلها نشان میدهد که شهر جدید پردیس در حال حرکت به سمت تشدید عدم تعادلِ بین سکونت و اشتغال و واگرایی نظام اسکان و اشتغال میباشد. پایش همگرایی یا واگرایی نظام اسکان و اشتغالِ شهرهای جدید، میتواند رویکردهای مدیریت تحولات فضایی را تنظیم و بهبود بخشد.
دریافت: 1394/11/3 | پذیرش: 1395/1/29 | انتشار: 1395/9/1