دوره 26، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 2 صفحات 99-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amin Fanak M, Shamsoddini A, Mirlatifi S M. Evapotranspiration products Assessment using FAO-Penman-Monteith method in Zayandehrood Basin. MJSP 2022; 26 (2) :79-99
امین فنک مریم، شمس الدینی* علی، میرلطیفی سید مجید. ارزیابی عملکرد محصولات تبخیر-تعرق با استفاده از روش فائو-پنمن-مانتیث در حوضه آبریز زاینده‌رود. آمایش فضا و ژئوماتیک. 1401; 26 (2) :79-99

1- گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- گروه سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، ali.shamsoddini@modares.ac.ir
3- گروه مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
تبخیر-تعرق به‌عنوان یکی از مهم­ترین پارامترهای چرخه آب است که برآورد صحیح آن در مدیریت منابع آب به‌ویژه در اقلیم­های خشک و نیمه‌خشک حائز اهمیت است. همگام با توسعه سنجش ‌از دور، روش­هایی به ‌منظور تهیه محصولات تبخیر-تعرق با استفاده از داده‌های ماهواره­ای توسعه یافت. در این پژوهش، خروجی محصولات تبخیر-تعرق GLEAM، GLDAS و MOD16A2  با تبخیر-تعرق حاصل از روش فائو-پنمن-مانتیث در طی سال­های پربارش، نرمال و کم­بارش درحوضه زاینده‌رود مقایسه شد. شاخص­های آماری ، RMSE، BIAS و IOA به‌منظور ارزیابی نتایج مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین برای ترکیب محصولات از روش ادغام مهارت ساده تیلور استفاده گردید. نتایج نشان داد که دو محصول MOD16A2 و GLDAS میزان تبخیر-تعرق مرجع را نسبت به روش فائو-پنمن-مانتیث طی سال­های پربارش، نرمال و کم­بارش بیشتر و محصول GLEAM کمتر برآورد کرده است. مقادیر RMSE برای این محصولات به ترتیب از 4/37 تا 6/47، از 2/136 تا 4/141 و از 8/92 تا 7/98 میلی­متر در ماه متغیر بود. میزان خطای دو محصول GLEAM و GLDAS در سال­های پربارش کمتر از سال­های کم­بارش و نرمال بود، در حالی­که محصول MOD16A2 در سال­های کم­بارش عملکرد بهتری داشت. همچنین نتایج حاصل از ترکیب محصولات نشان داد که محصول تولید شده عملکرد بهتری نسبت به سایر محصولات در سطح حوضه و در شرایط رطوبتی مختلف داشته است.
واژه‌های کلیدی: سنجش‌ازدور، GLEAM، GLDAS، MOD16A2
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فنون پردازش داده های مکانی در برنامه ریزی محیطی
دریافت: 1400/7/23 | پذیرش: 1401/3/24 | انتشار: 1401/6/10