Roknaddin Eftekhari A, Vazin N, Poor Taheri M. The Process of Natural Disaster Management in Indigenous & Modern Methods (Case Study: Villages of Khoresh- Rostam District, Khalkhal County). MJSP 2009; 13 (1) :63-94
URL:
http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-4797-fa.html
1- دانشیار گروه برنامهریزی و توسعه روستایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- استادیار گروه جغرافیا و سنجش از دور، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (11084 مشاهده)
مدیریت بلایای طبیعی مجموعه اقداماتی است که قبل از وقوع، در حین وقوع و بعد از وقوع بلایا برای کاهش هر چه بیشتر آثار و عوارض بلایای طبیعی انجام میگیرد. مروری بر ادبیات مدیریت بلایای طبیعی نشان میدهد امروزه این تفکر که واکنش به بلایا به عنوان یک ساختار دستوری- کنترلی، متمرکز و تکنولوژیمحور جای خود را به رویکردی جدید به نام مدیریت اجتماع محور داده که به فرهنگها، تواناییها، ظرفیتها و دانشهای موجود در جوامع محلی تأکید دارد. با این نگرش مقاله به دنبال پاسخگویی به این سؤال است که فرایند مدیریت بلایای طبیعی در دو شیوه بومی و جدید در روستاهای منطقه مطالعه شده چگونه است؟
مقاله حاضر با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و به شیوه پیمایشی به مطالعه فرآیند مدیریت بلایای طبیعی، ظرفیتها، تواناییها و دانشهای روستاییان بخش خورشرستم در دو شیوه بومی و جدید میپردازد. روشهای گردآوری اطلاعات کتابخانهای و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه) و به صورت پانلی است و برای تجزیه و تحلیل از آزمون دو متغیره فریدمن استفاده شده است.
نتایج تحقیق نشان میدهد که منطقه مطالعه شده از ظرفیتها و تواناییهای زیادی نظیر دانش بومی مناسب در زمینه مدیریت بلایای طبیعی، مشارکت و همکاری مردم روستاها و فعالیت نهادهای مردمی- محلی برخوردار میباشد که میتواند در فرایند برنامهریزی مدیریت بلایای طبیعی مورد توجه قرار گیرد.
دریافت: 1386/4/12 | پذیرش: 1386/9/10 | انتشار: 1388/12/20