خوشه بست فرزانه، جهانیان منوچهر، جاودان مجتبی. تحلیلی بر مولفه های موثر بر ادراک سازماندهندگان از رویدادهای فرهنگی گردشگری نمونه موردی: رویداد بزرگداشت فردوسی. آمایش فضا و ژئوماتیک. 1400; 25 (1) :69-95
URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-44926-fa.html
1- دانشجوی دکتری، مدیریت گردشگری، دانشکده علوم گردشگری، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران
2- عضو هیات علمی ، manouchehrjahanian@gmail.com
3- استادیار، برنامهریزی توریسم، دانشکده جغرافیا، دانشگاه خوارزمی، تهران
چکیده: (2045 مشاهده)
گردشگری رویداد بهعنوان یکی از انواع گردشگری که بهگفتۀ گتز، چندین دهه است که در صنعت گردشگری و جامعۀ تحقیقاتی مطرح میشود، از عوامل انگیزشی مهم در گردشگری است که در برنامههای توسعه و بازاریابی اکثر مناطق، عاملی مهم بهشمار میرود. درصورتی که مدیران و برنامهریزان در تمامی سطوح و اشکال گردشگری، توسعهای تکبعدی را درنظر بگیرند و بدون توجه به ذینفعان برای توسعه اقدام کنند، نخواهند توانست جاذبهای پایدار ایجاد کنند و دستیابی به اهداف متنوع توسعۀ رویداد امکانپذیر نخواهد بود.
پژوهش حاضر درراستای دستیابی به توسعۀ چندبعدی گردشگری مقصد با هدف تحلیل مؤلفههای مؤثر بر ادراک سازماندهندگان رویدادهای گردشگری فرهنگی و مدیریت بهینۀ رویداد تنظیم و با استفاده از روششناسی ترکیبی و روش توصیفی-تحلیلی پیمایشی، ابعاد و مؤلفههای مختلف مؤثر بر ادراک سازماندهندگان بهعنوان بخشی از ذینفعان رویداد شناسایی، تحلیل و اولویتبندی شد. بدین منظور، ابعاد مختلف ارائهشده ازسوی پژوهشگران واکاوی و بهوسیلۀ پنل خبرگان دستهبندی و هممفهومسازی شد و مؤلفههای مؤثر بر ادراک سازماندهندگان رویداد ارائه گردید. پس از آن، با توزیع پرسشنامه درمیان 50 نفر از سازماندهندگان رویداد بزرگداشت فردوسی در منطقۀ توسِ شهر مشهد که با تکنیک تمامشماری و بهروش دلفی منتخب شدند، مؤلفههای مؤثر بر رویداد سنجیده شد و سپس مؤلفههای شناساییشده با روش تاپسیس فازی تجزیه و تحلیل، دستهبندی و اولویتبندی گردید.
نتایج تحلیلها نشان میدهد که ادراک فیزیکی با کسب رتبۀ نخست بیشترین تأثیر را بر درک سازماندهندگان از رویداد دارد؛ مقولهای که بیانگر این مهم است که فضاسازیهای فیزیکی، دسترسیپذیری، توسعۀ زیرساختها، کیفیتهای محتوایی متنوع و زیباییشناسانه و تصویرِ موردنظر بهاندازۀ زیادی بر ایجاد درک بهتر و مؤثرتر از رویدادها و برنامهریزی متناسب با منطقه تأثیر میگذارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
برنامه ریزی و آمایش فرهنگی دریافت: 1399/5/13 | پذیرش: 1399/11/1 | انتشار: 1400/1/10