دوره 18، شماره 4 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 48-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourkhabbaz H R, Aghdar H, Mohammadyari F, Rahimi V. The implementation of agriculture ecological model using AHP and FAHP models in the GIS environment (Case study: Khaeiz region of Behbahan). MJSP 2015; 18 (4) :21-48
پورخباز حمیدرضا، اقدر حسین، محمدیاری فاطمه، رحیمی وحید. پیاده سازی مدل اکولوژیک کشاورزی با استفاده ازAHP و FAHPدر محیط GIS (مطالعه موردی: منطقه خائیز بهبهان). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1393; 18 (4) :21-48

1- عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
2- کارشناس ارشد سنجش از دور و GIS ، دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز
3- دانشجوی کارشناسی ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
4- دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
بهره برداری بهینه و مفید از منابع طبیعی و ساماندهی کاربری اراضی بر اساس توان اکولوژیکی آنها، نقش مهمی در مدیریت محیط زیست و جلوگیری از تخریب آنها در راستای توسعه پایدار دارد. ارزیابی توان اکولوژیکی به عنوان هسته مطالعات زیست محیطی ، بستر مناسبی برای برنامه‌ریزی زیست محیطی فراهم می‌آورد. در این زمینه، سیستم اطلاعات جغرافیایی با توانایی بالا در مدیریت و ارائه ستاده‌های جدید به عنوان ابزاری کارامد در برنامه‌ریزی‌ زیست محیطی مطرح می‌شود. در این پژوهش، با استفاده از معیارهای خاک، اقلیم، درصد شیب، تیپ پوشش گیاهی و منبع آبی، توان اکولوژیک کشاورزی منطقه خائیز با استفاده از روش‌های تصمیم-گیری چند معیاره در محیط GIS ارزیابی شد. بدین منظور از روش‌های Buckley FUZZY AHP ، AHP و توابع عضویت فازی برای استاندارد‌سازی و تعیین وزن معیارها استفاده شد. نتایج نشان داد در روش FAHP تنها 3 درصد از مساحت منطقه برای کاربری کشاورزی مساعد است که با واقعیت سازگاری بیشتری دارد در صورتی که در روش AHP، 10 درصد از مساحت منطقه مساعد دیده شده است. بنابراین روش FUZZY AHP قابلیت بالاتری در تعیین مناطق مناسب برای کاربری کشاورزی دارد.
نوع مقاله: علمی پژوهشی مستقل | موضوع مقاله: برنامه ریزی زیست محیطی و توسعه پایدار|برنامه ریزی کالبدی و سرزمینی
دریافت: 1392/12/3 | پذیرش: 1393/7/1 | انتشار: 1393/11/1