دوره 27، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 53-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

davari A, Dehghan F, Falahati F. Estimating the economic value of the Museum of Southeast Iran using conditional valuation method. MJSP 2023; 27 (4) :30-53
داوری علی، دهقان فرناز، فلاحتی فروزان. برآورد ارزش اقتصادی موزه جنوب شرق ایران با استفاده از روش ارزش‌گذاری مشروط. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1402; 27 (4) :30-53

1- دانشجوی دکتری اقتصاد مالی، دانشگاه سیستان و بلوچستان ، Alidavari@pgs.usb.ac.ir
2- دانشجوی دکتری اقتصاد سنجی، دانشگاه سیستان و بلوچستان
3- دانشجو دکتری اقتصاد پولی، دانشگاه سیستان و بلوچستان
گردشگری تاریخی یکی از بزرگ‌ترین منابع توسعه اقتصادی در هر منطقه است و رشد سریع آن تغییرات فراوانی را به دنبال دارد. برای بیان اهمیت گردشگری تاریخی و تبدیل آن‌ به ارزش‌های پولی لازم است جاذبه‌های گردشگری با استفاده از روش‌های مناسب ارزش‌گذاری شوند. در مطالعه حاضر، ارزش تفریحی بزرگترین موزه جنوب شرق ایران واقع در استان سیستان و بلوچستان با استفاده از روش ارزش‌گذاری مشروط برآورد شده و عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای بهبود وضعیت و حفاظت از این موزه نیز با استفاده از الگوی لاجیت مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور ابتدا حجم نمونه بر اساس روش کوکران تعیین شد و سپس داده‌ها از طریق پرسش‌نامه و مصاحبه حضوری جمع‌آوری شدند. نتایج نشان داد که متغیرهای «شغل»، «درآمد»، «فصل مورد بازدید» و «حداکثر مبلغ پیشنهادی» تأثیر معنی‌داری بر تمایل به پرداخت افراد دارند اما متغیرهای «سن»، «جنسیت»، «وضعیت تأهل»، «تحصیلات»، «تعداد اعضای خانوار»، «وسایل نقلیه»، «بومی یا غیربومی بودن»، «هدف اصلی از بازدید» و «جذابیت منطقه» اثر معنی‌داری ندارند. همچنین بر اساس محاسبات انجام شده، متوسط تمایل به پرداخت برای هر بازدیدکننده به‌منظور حفاظت و بهبود وضعیت موزه جنوب شرق ایران، 100950 ریال در ماه است و ارزش تفریحی سالانه آن 4،554،860 ریال برآورده شد که نشان‌دهنده اهمیت بالای این موزه برای بازدیدکنندگان است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی گردشگری و اقتصاد فضا
دریافت: 1402/10/15 | پذیرش: 1402/12/11 | انتشار: 1402/10/1