دوره 27، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 3 صفحات 80-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghajani ح, Mostofi A, Ghazi R. Future research on the formation and growth of informal settlements with the approach of land planning (Case study: Mashhad metropolis). MJSP 2023; 27 (3) :52-80
آقاجانی حسین، مستوفی آذین، قاضی رضا. آینده پژوهی شکل گیری و رشد سکونتگاه‌های غیررسمی با رویکرد آمایش سرزمین (مطالعه موردی: کلان شهر مشهد). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1402; 27 (3) :52-80

1- عضو هیات علمی جهاددانشگاهی و مدیر گروه پژوهشی توسعه پایدار شهری و منطقه ای ، aqajani_h@yahoo.com
2- دانش آموخته دکترای شهرسازی، عضو گروه پژوهشی توسعه پایدار شهری و منطقه ای، مشهد، ایران.
3- دانشگاه تهران، تهران، ایران
در شهرهای امروزی سکونتگاه‌های غیررسمی مسائل بیشماری را پیش­روی مدیران شهری قرار دادند. کلانشهر مشهد نیز از این قاعده مستثنی نیست. افزایش هزینه‌های زندگی شهری، مهاجرپذیری و جمعیت بالای ساکنان در حریم، این کلانشهر را با خطر ایجاد حاشیه‌ای گسترده و جدید در کنار حاشیه فعلی و به تبع آن چالش‌های پیچیده‌تر در آینده مواجه کرده است. هدف اصلی مطالعه حاضر شناسایی پیشران‌های کلیدی و تدوین سناریوهای آینده سکونتگاه‌های غیررسمی در پهنه استان خراسان رضوی و شهر مشهد است. شناخت وضعیت آینده و تدوین سناریوهای پیش روی سکونتگاه‌ها در چارچوب برنامه‌ریزی با رویکرد آینده‌نگری و آمایش سرزمین یکی از رویکردهای جامع‌نگر در برنامه‌ریزی منطقه‌ای است. پرداختن به عوامل موثر بر آینده سکونتگاه‌های غیررسمی با تعیین نقش سایر سکونتگاه‌های استان موضوعی است که در سایر پژوهش‌های مشابه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. روش­­شناسی مورد استفاده مطالعه توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات به کمک پرسشنامه جمع‌آوری و به کمک نرم افزار میک مک تحلیل شدند. جامعه آماری شامل 30 نفر از اعضای هیات علمی و کارشناسان خبره دستگاه‌های اجرایی مرتبط با سکونتگاه­های غیررسمی در مشهد می‌باشد. یافته‌های مطالعه به 5 عامل "قوانین، برنامه و سیاست‌های سطح ملی"، "نظارت و مدیریت یکپارچه و اولویت نهادهای متولی محلی"، "خشک‌سالی و فعالیت‌های کشاورزی"، "بیکاری" و "تورم" به‌عنوان عوامل کلیدی مؤثر بر آینده سکونتگاه‌های غیررسمی می‌پردازد. نتایج نیز بیانگر آن است که در حالت‌های مختلف سناریو عوامل اقتصادی و مدیریتی بیشترین تاثیر را در آینده سکونتگاه­های غیررسمی کلانشهر مشهد و تحولات سایر سکونتگاه های استان به همراه دارند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1402/5/2 | پذیرش: 1402/9/19 | انتشار: 1402/6/10