دوره 27، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 188-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

ranjbar S, peyvastehgar Y. Explaining the effects of urban sidewalks on strengthening the sense of place, liveliness and improving collective memories of citizens (a case study of sidewalks in areas six and eight of Shiraz city). MJSP 2023; 27 (1) :165-188
رنجبر سارا، پیوسته گر یعقوب. تببین اثرات پیاده راه شهری بر تقویت حس مکان، سرزندگی و ارتقاء خاطرات جمعی شهروندان (مطالعه موردی پیاده راه‌های مناطق شش و هشت شهر شیراز). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1402; 27 (1) :165-188

1- شهرداری شیراز ، sara.ranjbar6565@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج
باتوجه به اهمیت انسان و تعاملات وی در فضاهای شهری امروزه رویکرد مدیریت شهری سمت و سوی انسان­مداری به خود گرفته است و بسیاری از فضاهای شهری با این رویکرد خلق می­گردند. پیاده ­راه­ها به عنوانی یکی از فعالترین و جوان­ترین اعضای فضای شهری بستری مناسب جهت حضور پیاده­ گان در خود است. بنابراین این پژوهش قصد دارد براساس مؤلفه­ های کالبدی (عناصر طبیعی- عناصر انسان ساخت)، فعالیت و رویدادها (فعالیت­های تفریحی، اجتماعی، مذهبی، روزمره و...) و مؤلفه­ های معنایی (هویت و حس تعلق، تداعی معانی) به بررسی، تجزیه و تحلیل و طبقه­ بندی پیاده­ راه­های مناطق شش و هشت شهر شیراز بپردازد.
بعد از تکمیل پرسشنامه ­ها توسط جامعه نمونه، جهت استخراج آمار استنباطی ابتدا از طریق تکنیک آماری کولموگراف اسمیرنوف (K_S) استفاده شده؛ سپس در نرم افزار SPSS با توجه به پارامتریک بودن داده­ ها از آزمون تی تک نمونه­ ای (One Sample T Test) و مقایسه میانگین داده ­ها اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس فرآیند پژوهش و تجزیه و تحلیل اطلاعات مشخص گردید که پیاده ­راه­­های منطقه شش (استاد شجریان، کسایی، بهشت) از نظر هدف برای گذران اوقات فراغت، از نظر زمان استفاده دائمی و از نظر کارکرد اصلی فضا عناصر اصلی فعالیت­ها و تعاملات اجتماعی و سرگرمی و ورزش مورد استفاده قرار می­گیرند و پیاده ­راه­های منطقه هشت (احمدی، زندیه، اطراف ارگ کریمخانی) از نظر هدف جهت فعالیت­های اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی، مذهبی، از نظر زمان استفاده دائمی و از نظر کارکرد اصلی فضا عنصر غالب اقتصادی، اجتماعی را شامل می­شوند. با این توصیف لازم است تا ساماندهی و توسعه این پیاده ­راه­ها با توجه به اهداف استفاده ­کنندگان و مزیت­های نسبی صورت پذیرد. در این صورت میزان بازدهی و متعاقباً رضایتمندی از این فضاهای شهری بالاتر خواهد رفت.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1402/2/23 | پذیرش: 1402/4/20 | انتشار: 1402/3/10