دوره 27، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 131-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

kaviani rad M, aftabi Z, movafegh S. Compilation of effective strategies on environmental security in Torbat Jam city with scenario planning approach. MJSP 2023; 27 (1) :103-131
کاویانی راد مراد، آفتابی زکیه، موافق صدیقه. تدوین راهبردهای موثر بر امنیت زیست محیطی در شهرستان تربت جام با رویکرد سناریونگاری. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1402; 27 (1) :103-131

1- دانشار دانشگاه خوارزمی ، kaviani@khu.ac.ir.
2- دانشجو دکتری دانشگاه خوارزمی
3- دانشکاه خوارزمی
پیامدهای اجتماعی و سیاسی برخاسته از فروسایی محیطی، محیط زیست را در کانون مباحث سدۀ بیست و یکم قرار داده است، به گونه‏ ای که نا‏امنی بوم‌شناسی و نابودی بن‌مایه ‏های زیست‌کره به‌عنوان بخشی از تهدیدهای غیرسنتی با جستار امنیت انسانی پیوند استواری یافته است. شهرستان تربت جام طی چند دهۀ گذشته درگیر یک رشته مسائل زیست‌محیطی بوده است. مقالۀ حاضر به تبیین سناریوهای محتمل فراروی محیط زیست این شهرستان می ‏پردازد. روش‏شناسی حاکم بر پژوهش، توصیفی ـ تحلیلی است. درون‌داده‏ های مورد نیاز با روش کتابخانه ‏ای و میدانی گرد‏آوری و با بهره ‏گیری از نرم‌افزار‏‏های Micmac وScenario Wizard و مدل FARAS مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که از شانزده وضعیت احتمالی مربوط به چهار سناریو با سازگاری قوی، وضعیت‏هایی که مناسبات فراروی آیندۀ محیط زیستِ شهرستان تربت جام را نامطلوب (در آستانۀ بحران و بحرانی) بیان می‏کنند، بیشترین وضعیت‏های احتمالی ممکن را دربر می‏گیرند. بر این پایه، راهبرد مدیریت پایدار تخصیص منابع کنونی و آیندۀ زیست‌محیطی در وضعیت در آستانۀ بحران و راهبرد تعدیل قوانین و دیدگاه‏های کنونی نسبت به محیط زیست و بنیادهای زیست‌محیطی در سطح  کشور و متناسب با آن در سطح شهرستان تربت جام در وضعیت بحرانی، مناسب‌ترین راهبردها شناخته شد.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: برنامه ریزی زیست محیطی و توسعه پایدار
دریافت: 1401/9/19 | پذیرش: 1402/1/20 | انتشار: 1402/1/10