دوره 26، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 55-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Chanai M, Hassanpour A, Khaledi S, Akbari Azirani ط. Detection of the spatial distribution pattern of ancient sites during Gudin III associated with climatic and physiographic factors in Silakhor Basin. MJSP 2023; 26 (4) :28-55
چنگایی معصومه، حسن پور عطا، خالدی شهریار، اکبری ازیرانی طیبه. آشکارسازی الگوهای توزیع فضایی محوطه های باستانی دوران گودین III در ارتباط با عوامل اقلیمی و فیزیکی در حوضه سیلاخور. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (4) :28-55

1- دانشجوی دکتری گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- سازمان میراث فرهنگی
3- استاد گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
4- عضو هیات علمی گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، t_akbari@sbu.ac.ir
عوامل محیطی و اقلیمی در شکل‏گیری جوامع باستانی می‏توانند نقشآفرین باشند. دورۀ گودین III یا عصر مفرغ جدید (1400-2600 ق.م) درواقع مهم‌ترین مرحلۀ دورۀ مفرغ در غرب ایران است که نقش اساسی در شکل‏گیری ساختار فرهنگی و شهرنشینی غرب کشور داشته است. هدف اساسی این تحقیق آشکارسازی توزیع فضایی سایت‌های باستانی دورۀ گودین III در ارتباط با شرایط اقلیمی و جغرافیای طبیعی دشت سیلاخور استان لرستان است. نتایج حاصل از تحلیل خودهم‌بستگی فضایی بیانگر آن بود که توزیع فضایی سایت‏های باستانی دورۀ گودین III از الگوی خوشه‌ای خطی پیروی کرده و دو فاکتور اقلیمی بارش و پوشش گیاهی مهم‌ترین المان‏های محیطی شکل‌دهندۀ این ساختار خوشه‏ای بوده‏اند. توزیع فراوانی سایت‏های باستانی دورۀ گودین III هم‌بستگی فضایی برابر 75/0 با  پوشش گیاهی در دشت سیلاخور نشان داد بیش از 75 درصد از سایت‏های مورد بررسی در طبقۀ بیشینۀ بارش قرار گرفته‏اند. نتایج بیانگر آن بود که 90 درصد از سایت‏های مورد بررسی در فاصلۀ کم‌تر از یک کیلومتر از رودخانه‏های دائمی به‌ویژه رودخانۀ سیلاخور قرار گرفته‏اند. بارش، پوشش گیاهی و منابع آب سطحی، الگوی توزیع فضایی خوشه‏ای خطی سایت‏های باستانی دورۀ گودین III را در پایین‏ترین تراز ارتفاعی ایجاد کرده است. نتایج نشان داد که پایین‏ترین طبقۀ ارتفاعی سطح دشت سیلاخور بستر اصلی را برای ایجاد محوطههای باستانی دورۀ گودین III فراهم کرده است، که به نوعی عدم وجود تهدید عمده از طرف دشمن خارجی را نیز به ذهن القا میکند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مکان یابی ها
دریافت: 1401/8/9 | پذیرش: 1401/10/18 | انتشار: 1401/12/10