دوره 26، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 172-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

حیدری م, Ahmadpour A, Tilkui Beghe Jan F, haghi Y. Monitoring the effective challenges on the performance of housing cooperatives in the production of urban housing with a futures research approach. MJSP 2022; 26 (1) :141-172
حیدری محمدتقی، احمدپور ایوب، تیلکوی بگه جان فاطمه، حقی یعقوب. پایش چالش های موثر بر عملکرد تعاونی‌های مسکن در تولید مسکن شهری با رویکرد آینده پژوهی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (1) :141-172

1- استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری؛ دانشگاه زنجان ، mt.heydari@znu.ac.ir
2- کارشناسی‌ ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین دانشگاه تبریز
3- کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین دانشگاه تبریز
4- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران
بخش تعاون می‌تواند با جاذبه های خود موجبات ایجاد تشکل‌های مردمی را فراهم آورد و حلقه های مفقود شده را که در زنجیره اقتصادی کشور وجود دارد به یکدیگر پیوند دهد. در این میان ضروری است پیشران‌های موثر بر عملکرد تعاونی‌های مسکن در توسعه مسکن شهری مورد بررسی قرار بگیرد؛ چرا که فعالیت این شرکت‌ها می‌تواند به‌عنوان یکی از پارامترهای شتاب‌دهنده به توسعه کالبدی- فضایی شهرها مدنظر قرار گیرد. با این رویکرد تاکید این نوشتار بر روی چالش موثر بر عملکرد تعاونیهای مسکن شهر تبریز در اثربخشی بر بازتولید مسکن شهری با رویکرد آینده پژوهی خواهند بود. روش تحقیق پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی میباشد. همچنین استفاده از اسناد و مدارک و روش میدانی (مصاحبه با 30 نفر از اعضای تعاونی‌های مسکن شهر تبریز از طریق ابزار پرسشنامه نیمه‌ساخت‌یافته به روش نمونه‌گیری غیراحتمالی (گلوله برفی)) صورت گرفته است. نتایج نشان داد پیشران‌های« تدابیری منسجم به منظور خارج شدن بازار مسکن از رکود؛ مشارکت دادن نهادهای سرمایه گذاری مسکن، انبوه سازان و تعاونیها در تولید مسکن؛ و رضایتمندی از کارایی سود مسکن » در حاشیه بردار قرار دارند. این روند نشان می­دهد که این شاخص­ها گرایش به بهبود ندارد و با روند فعلی، وضعیت در سازمان همچنان نامطلوب خواهد بود. در نتیجه لازمه تحولات عملکردی تعاونی­های در تحولات کالبدی فضایی مبتنی بر برنامه­ریزی غیرمتمرکز و تأمین کننده نیازهای تمامی شهروندان در آینده، ارتقاء شاخص­های فوق می‌باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1400/8/20 | پذیرش: 1401/1/22 | انتشار: 1401/3/10