دوره 27، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 63-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asghari Zamani A, Koushesh Vatan M A, Nemati M, Nobahar N. Studying the situation of land-use conflicts in Tabriz: Effect of law and regulations. MJSP 2023; 27 (1) :25-63
اصغری زمانی اکبر، کوشش وطن محمدعلی، نعمتی محمد، نوبهار ندا. مطالعه وضعیت مغایرت کارکرد با کاربری در شهر تبریز: تاثیرات قانون و آیین نامه ها. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1402; 27 (1) :25-63

1- دانشیار گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای دانشگاه تبریز
2- دانشجوی دکتری گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای دانشگاه تبریز ، ali.kousheshvatan@tabrizu.ac.ir
3- دانشجوی دکتری گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای دانشگاه تبریز
4- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای دانشگاه تبریز
هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعۀ میزان تحقق کاربری‏های اراضی پیشنهادی طرح تفصیلی 1391 با وضعیت موجود آن در شهر تبریز به سال 1400 و همچنین عوامل مؤثر بر تغییرات کارکردی کاربری‏ها در محورهای چهارراه آبرسان تا منصور، خیابان 17 شهریور جدید، چهارراه حافظ تا ابوریحان و چهارراه ابوریحان تا نصف‏ راه است.
پژوهش حاضر از نوع پژوهش‏های کاربردی بوده و به لحاظ روش توصیفی ـ تحلیلی است. پیش ‏پردازش‏ های لازم بر روی داده ‏ها در نرم ‏افزارهای Exel و ArcMap صورت گرفت. در ادامه براساس داده‏ های حاصل از برداشت‏های میدانی و نقشۀ طرح تفصیلی، انطباق و عدم انطباق کاربری‏ها بررسی شد. جهت آشکارسازی تغییرات کاربری در وضعیت موجود نسبت به طرح تفصیلی از روش جدول متقاطع در نرم‏ افزار Terrest بهره گرفته شد. در ادامه میزان توافق نقشه ‏های کاربری طرح تفصیلی و وضعیت موجود با استفاده از آزمون مجذور ـ کای در نرم ‏افزار SPSS بررسی شد. همچنین، به بررسی عوامل قانونی و آیین ‏نامه‏ ای مؤثر بر تغییرات کارکردی کاربری‏ها پرداخته شد.
براساس تحلیل‏ها مشخص شد که میزان تحقق کاربری‏های طرح تفصیلی در محدوده‏های موردمطالعه در سطح پایینی قرار داشته و میزان بالایی از مغایرت‏های کارکرد با کاربری در محدوده‏های موردمطالعه وجود دارد. همچنین، در بین عوامل قانونی و آیین‌نامه‌ای مطالعه‌شده، بند 24 مادۀ 55 قانون شهرداری‏ها، کمیسیون مادۀ صد و مادۀ پنج به ترتیب بیشترین نقش را در تغییرات کارکردی کاربری‏های محدوده‏ های مورد مطالعه داشته ‏اند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1400/8/7 | پذیرش: 1401/1/22 | انتشار: 1402/3/10