دوره 27، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 29-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rayatifard A H, rahmati S, Meshkini A, Alavi S A. Investigating the Environmental Conditions of Peripheral Settlements of Shiraz Metropolis. MJSP 2023; 27 (4) :1-29
رعیتی فرد علی حسین، قائدرحمتی صفر، مشکینی ابوالفضل، علوی سید علی. بررسی وضعیت شرایط زیست محیطی سکونت‌گاه‌های پیرامونی کلانشهر شیراز. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1402; 27 (4) :1-29

1- دانشجوی دکتری، دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس. ، safarrahmati@modares.ac.ir
3- دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس
4- دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
رشد سریع شهرنشینی کلان­شهر شیراز در چند دهه اخیر موجب گسترش فیزیکی بی رویه شهر و دست اندازی این شهر بر روستاها و سکونتگاه­ های پیرامونی شده و همین مسأله موجب ظهور چالش­ ها و نارسایی ­های متعددی در سکونتگاه ­های پیرامونی شهر شده است. پژوهش حاضر سعی دارد با  کاربرد شاخص‌های مختلف، نارسایی سکونتگاه­ های پیرامونی کلان­شهر شیراز را مورد ارزیابی قرار دهد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات میدانی و اسنادی (اسناد، مجلات و کتب مرتبط با موضوع) گردآوری شده است. ابزار مورد استفاده شامل دو نوع پرسشنامه (پرسشنامه شهروندان و پرسشنامه خبرگان) است.  تحلیل آماری داده­ های پژوهش نیز با استفاده از مدل­سازی معادله ساختاری واریانس محور و کوواریانس محور انجام شده است. یافته­ های پژوهش نشان می­دهد که از دیدگاه ساکنین سکونتگاه­های پیرامونی، نارسایی اقتصادی و ضعف برنامه­ ریزی و مدیریت شهری به ترتیب با تبیین 83 و 79 درصدی واریانس نارسایی­ها در این گونه سکونتگاه ­ها نسبت به سایر عوامل وضعیت بدتری دارند. همچنین در میان عوامل مؤثر بر شکل­گیری الگوی فضایی تسلط مادرشهر شیراز بر سکونتگاه­ های پیرامونی، نظام سیاسی اداری متمرکز (با ضریب تأثیر 834/0) بیشترین تأثیر را داشته و سایر عوامل در مرتبه ­های بعدی قرار دارند.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1400/6/27 | پذیرش: 1401/1/22 | انتشار: 1402/10/1