دوره 24، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 116-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabib Mahmoudi F, Hosseini S S. Three Dimensional Change Detection in Urban Environment Using Object Based Image Analysis on DEMs. MJSP 2020; 24 (4) :99-116
طبیب محمودی فاطمه، حسینی سیده شراره. آشکارسازی سه‌بُعدی تغییرات کاربری اراضی شهری مبتنی بر تحلیل شیء مبنای مدل‌های رقومی ارتفاعی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1399; 24 (4) :99-116

1- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی ، fmahmoudi@sru.ac.ir
2- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
تغییرات در محیط زیست شهری، عمدتاً در ساخت، تخریب یا بازسازی ساختمانها، تحتتأثیر عواملی نظیر بلایای طبیعی و یا گسترش شهری بهوجود می‌آیند. شناسایی این تغییرات میتواند نقش بسزایی در بروزرسانی مدلهای سه‌بُعدی شهری و تصمیمگیری صحیح مدیران در مدیریت سوانح و بحران‌ها داشته باشد. از میان تمامی روشهای آشکارسازی تغییرات که به دو دستۀ دوبعدی و سه‌بُعدی تقسیم میشوند، روشهای آشکارسازی سه‌بُعدی تغییرات ساختمانها، بهدلیل مرتفع بودن عارضۀ ساختمان، مناسبتر هستند و نتایج حاصل از آنها به واقعیت نزدیکتر است. هدف از این مطالعه ارائۀ روشی مؤثر برای آشکارسازی سه‌بُعدی تغییر در ساختمان‌های مناطق شهری براساس مدل‌های رقومی ارتفاعی است. روش ارائهشده در این مقاله شامل سهمرحله اصلی است: 1) تولید مدل رقومی سطح، مدل رقومی زمین و مدل رقومی سطح نرمال در دو بازۀ زمانی، 2) انجام تجزیه‌وتحلیل شیء مبنا شامل قطعه‌بندی و طبقه‌بندی ساختاری مدل‌های رقومی ارتفاعی بهمنظور تولید نقشه‌های طبقه‌بندی چندزمانه، 3) تهیۀ نقشه‌های تغییر و تجزیهوتحلیل درصد تغییر بین کلاس‌های مختلف عوارض در مناطق شهری. توانایی الگوریتم پیشنهادی در یک منطقه شهری درحالتوسعه سریع در تهران، در فاصلۀ زمانی 9 ساله ارزیابی شد. نتایج بهدستآمده حاکی از کاهش سطح زمین و خاک لخت در حدود 37/1% است و همچنین، ساختمان‌های کمارتفاع (کمتر از 3 طبقه) نیز در حدود 6/7% کاهش یافته‌اند. علاوهبر این، کلاس ساختمان‌های مرتفع (بیش از سه طبقه) در حدود 4/16% افزایش یافته که علاوهبر نوسازی ساختمان‌های کمارتفاع، سازه‌های جدید را نیز شامل می‌شود.

واژه‌های کلیدی:شکارسازی تغییرات، ساختمان‌، مدل سه‌بُعدی شهری، تحلیل شیء ‌مبنا، قطعه‌بندی، ویژگی‌های ساختاری.
موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1399/10/7 | پذیرش: 1399/10/10 | انتشار: 1399/10/10