دوره 20، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 148-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farajzadeh M, Sharifi N. Spatial modeling of apple produce with a climatic approach. MJSP 2016; 20 (1) :127-148
URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-4736-fa.html
فرج زاده منوچهر، قویدل رحیمی یوسف، شریفی نوید. مدل‌سازی فضایی تولید سیب درختی در ایران با رویکرد اقلیمی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (1) :127-148

URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-4736-fa.html


1- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (8770 مشاهده)
چکیده درخت سیب یکی از مهم‌ترین و قدیم‌ترین گونه‌های باغی در سطح جهان که میزان تولید آن به عناصر اقلیمی وابسته است. هدف از این تحقیق ارائه مدلی فضایی اقلیم‌مبنا و مناسب برای تولید سیب درختی کشور با استفاده از مـدل رگرسیون موزون جغرافیایی است. به همین منظور، عوامل اقلیم‌شناختی پس از بررسی و انتخاب به صورت میانگین 9 ساله (1376- 1384) متناسب با طول آماری تولید محصول سیب در سطح ایستگاههای مورد مطالعه محاسبه و به‌صورت لایههای اطلاعاتی مکان‌مند وارد سیستم اطاعات جغرافیایی شدند. با به‌کارگیری عناصر اقلیمی با بیشترین هم‌بستگی فضایی به‌عنوان متغیرهای مستقل، مدلهای فضایی اقلیم‌مبنا با کمترین فاکتور تورم واریانس حاصل شد. براساس شاخصهای آماری ضریب تعیین، کمترین مقدار باقی‌مانده‌ها و کمترین مقدار درصد خطا، مدل مناسب و بهینه تولید سیب انتخاب شد. خروجی مدل نهایی بیانگر مهم‌ترین عامل در تبیین میزان تولید محصول سیب میانگین دمای دسامبر است که نقش این عامل اقلیمی در شمال و شمال‌غرب کشور معکوس و به سمت جنوب و جنوب‌شرق رابطه آن با تولید سیب مستقیم است. میانگین کمینه دمای مارس دارای اولویت دوم در میزان تولید سیب است که نقش مکانی آن در مناطق شمالی، غربی و شمال‌شرقی کشور مستقیم و در نیمه جنوبی کشور معکوس است. در نهایت ضرایب محلی مجموع ساعات آفتابی فوریه به‌عنوان سومین متغیر تأثیرگذار، در جنوب‌شرق معکوس و به سمت غرب و شمال‌غرب مقادیر آن مثبت است. ضریب تعیین (R2) مدل فضایی انتخاب شده با کمینه جای‌گیری در مناطق شمال‌غرب و شمال‌شرق کشور، در بهترین شرایط 48درصد از تغییرپذیری فضایی تولید سیب را در سطح کشور توسط متغیرهای اقلیمی وارد شده در مدل قابل توجیه میکند.  
متن کامل [PDF 817 kb]   (2698 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: مدل ها،تکنیکها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1393/6/8 | پذیرش: 1394/12/15 | انتشار: 1395/3/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.