دوره 25، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 142-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh R, Izady H, Arasteh M. Ranking of Nature-based Tourism Capacity in Mountainous Regions, Case Study: Eastern Region of Lorestan Province. MJSP 2021; 25 (1) :117-142
علیزاده رضا، ایزدی حسن، آراسته مجتبی. رتبه‌بندی ظرفیت گردشگری طبیعت‌محور در مناطق کوهستانی، نمونه موردی: منطقه شرقی استان لرستان. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1400; 25 (1) :117-142

1- بخش شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- بخش شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، izady@shirazu.ac.ir
گردشگری طبیعت‌مبنا راهبردی برای توسعۀ پایدار محلی است و می­تواند نقش مهمی در دستیابی به اهداف توسعۀ پایدار سازمان ملل، به‌ویژه در کشورهای درحال‌توسعه، ایفا کند. شناسایی مناطق دارای قابلیت بالقوۀ گردشگری طبیعت‌مبنا و برنامه‌ریزی و ایجاد زیرساخت برای آن‌ها، یکی از راهکارهای توسعۀ این نوع گردشگری محسوب می‌شود. منطقۀ شرق استان ­لرستان به‌دلیل قرار گرفتن در دامنۀ رشته­کوه زاگرس، از جاذبه­های طبیعی متعددی، همچون قله­های متعدد، آبشارها و رودخانه­های منحصربه‌فرد، دریاچه­ها و تالاب­هایی با اکوسیستم کم‌نظیر و ... ، برخوردار است که ظرفیت بالقوۀ این منطقه برای گردشگری طبیعت­مبنا را نشان می­دهد؛ هرچند از این توان‌های بالقوه درجهت توسعۀ منطقه­ای بهرۀ کافی نبرده­اند. هدف این پژوهش تعیین ظرفیت و رتبه‌بندی شهرستان‌های این منطقه برمبنای گردشگری طبیعت‌مبنا است. برای این منظور، معیارهای مستخرج در پژوهش­های جهانی، با بهره‌مندی از نظر متخصصان، برای منطقۀ شرق استان لرستان بومی­سازی و درنهایت، 13 معیار برای ارزیابی تعیین شد. وزن معیارها نیز براساس آرای کارشناسان و به‌کارگیری روش «بهترین ـ بدترین» در نرم­افزار لینگو مشخص شده است. همچنین، پس از رتبه­بندی با استفاده از روش تصمیم‌گیری چندمعیارۀ  آراس (ARAS)، شهرستان­های خرم­آباد، الیگودرز و دورود در رتبه­های اول تا سوم و شهرستان­های بروجرد و ازنا به‌ترتیب در رتبه­های بعدی قرار گرفته‌اند. درنهایت، براساس رتبه و موقعیت جاذبه­های گردشگری طبیعت‌مبنای منحصربه‌فرد آن‌ها، مسیرهای گردشگری و سازمان فضایی پیشنهادی گردشگری طبیعت­مبنا برای شهرستان‌های شرق استان لرستان پیشنهاد شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی گردشگری و اقتصاد فضا
دریافت: 1399/7/6 | پذیرش: 1399/11/1 | انتشار: 1400/1/10