دوره 25، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 88-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mollashahi M, Mohammadi H, Dadras Moghadam A. Economic Factors Affecting on Agricultural Land Use Systems. MJSP 2021; 25 (2) :63-88
ملاشاهی ملیحه، محمدی حمید، دادرس مقدم امیر. عوامل اقتصادی مؤثر بر نظام‌های بهره‌برداری از اراضی زراعی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1400; 25 (2) :63-88

1- دانشجوی دکترای اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل
2- استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل ، Hamidmohammadi1378@gmail.com
3- استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه سیستان و بلوچستان.
این پژوهش به‌دنبال بررسی ارتباط بین عوامل اقتصادی و سطح زیرکشت محصولات زراعی است. مدل در قالب اقتصادسنجی فضایی برای شش استان با اقلیم خشک شامل استان‌های اصفهان، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان، یزد، در بازه زمانی سالهای 1392 تا 1397، تصریح شد. در این پژوهش به‌دلیل بُعد مکانی داده‌ها، از تکنیک اقتصاد سنجی فضایی استفاده شد. به عبارتی ارتباط مثبتی بین مشاهدات مربوط به سطح زیرکشت این استان‌ها وجود دارد، که عدم لحاظ کردن آن در مدل، نتایج تورشداری به همراه خواهد داشت. پس از جمع‌آوری داده‌ها و تشکیل ماتریس مجاورت، با استفاده از نرم افزار Ststa15 مدل تخمین زده شد. با توجه به آزمون موران و تحلیل نتایج حاصل از چهار مدل فضایی، مدل دوربین فضایی انتخاب شد. در این مطالعه اثرات مستقیم و اثرات غیرمستقیم متغیرهای توضیحی برآورد شد، که نتایج بیانگر معنادار بودن اثرات مستقیم و اثرات سرریز بر اساس اثرات غیرمستقیم است. نتایج حاصل از تحلیل یافتههای مدل دوربین فضایی نشان داد که توزیع درآمد در مناطق روستایی، توزیع درآمد در مناطق شهری، نرخ تورم، نرخ بیکاری، نرخ شهرنشینی، نسبت جوانی جمعیت، نرخ مشارکت اقتصادی و محصول ناخالص داخلی عوامل تأثیرگذار بر سطح زیرکشت محصولات زراعی در استان‌های مورد بررسی می‌باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1399/4/8 | پذیرش: 1400/2/20 | انتشار: 1400/4/10