دوره 24، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 108-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eftekhari A, Pourtaheri M, adinehvand E. Evaluation of Smart Growth Pattern Level in peri-urban rural areas of Tehran Metropolis. MJSP 2020; 24 (1) :81-108
افتخاری عبدالرضا رکن الدین، پورطاهری مهدی، آدینه وند اسماعیل. ارزیابی سطح الگوی رشد هوشمند در مناطق روستایی پیرامون کلانشهر تهران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1399; 24 (1) :81-108

1- دانشگاه تربیت مدرس ، eftekhaa@modares.ac.ir
2- دانشگاه تربیت مدرس
هرچند روستاهای پیرامون کلانشهرها در مسیر توسعه‌ی خود بسیار از رشد و گسترش شهر مرکزی و روابط با آن متأثر هستند، این تأثیر بیشتر به‌شکل افزایش جمعیت و گسترش کالبدی سکونتگاههای روستایی پیرامون شهرها تجلی مییابد و کمتر نشانی از توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی در چارچوب توسعه‌ی پایدار روستایی را با خود دارند. این روستاها معمولاً گرفتار چالشهای متعدد اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و زیست‌محیطی می‌شوند. در این راستا، یکی از راه‌حل‎های مطرح‌شده برای مقابله با این نابسامانی‎ها، بهره‎گیری از الگوی «رشد هوشمند» است. درواقع، رشد هوشمند استراتژی عاقلانه‎ای برای جهت دادن به پراکندگی به‌سمت پایداری و توسعه‌ی هدفمند است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و شیوه‌ی جمعآوری اطلاعات مبتنیبر مطالعات اسنادی و مطالعات میدانی است. هدف مقاله‌ی حاضر، در گام نخست شناسایی و بومی‎سازی زیرمعیارهای رشد هوشمند براساس ماهیت روستاهای کشور و در گام دوم ارزیابی روستاهای پیرامون کلانشهر تهران براساس معیار‎های رشد هوشمند است. بنابراین، با بهره‎گیری ازنظر خبرگان حوزه‌ی مطالعات روستایی، 74 نماگر برای ارزیابی روستاها مشخص شد. نتایج به‌دست‌آمده از آزمون رادار نشان می‎دهد که براساس طیف پرسکات آلن، هیچ‌یک از روستاها در وضعیت رشد هوشمند نیستند و بیشتر در طیف رشد غیرهوشمند و رشد غیرهوشمند بالقوه قرار دارند. همچنین، ازنظر سطح رشد هوشمند، روستاهای موردمطالعه در چهار طبقه تقسیم می‌شوند. روستاهای لالان و امامه بالا در شمال تهران، باغ‌کمش و قلعه‌نو املاک در شرق و کردزار در غرب درمقایسه با سایر روستاها از وضعیت مطلوب‎تری برخوردارند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1398/6/10 | پذیرش: 1398/10/21 | انتشار: 1399/1/10