دوره 24، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 47-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabanali Fami H, Savari M, motaghed M, mohammadzadeh nasrabadi M, afshari S, baghaee M. Formulating and analysis of adaptation strategies of farmers to drought conditions in Isfahan province using TOWS matrix. MJSP 2020; 24 (1) :21-47
شعبانعلی فمی حسین، Savari Moslem، معتقد مهسا، محمدزاده نصرآبادی مهناز، افشاری سمیرا، بقایی مسیب. تدوین و تحلیل راهبردهای سازگاری کشاورزان با شرایط خشکسالی در استان اصفهان با استفاده از ماتریس TOWS. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1399; 24 (1) :21-47

1- استاد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران ، hfami@ut.ac.ir
2- استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
3- دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی دانشگاه تهران
4- استادیار دانشگاه پیام نور
5- کارشناس ارشد توسعه روستایی دانشگاه تهران
6- کارشناس اداره کل منابع طبیعی استان اصفهان
در سال­های اخیر، ایران شاهد تغییرات اقلیمی است که بر بخش کشاورزی تأثیر زیادی گذاشته و به‌شکل خشکسالی نمایان شده است. یکی از استان­های کشور که با این پدیده مواجه بوده، استان اصفهان است. بنابراین، در پژوهش حاضر، با استفاده از ماتریس سوات (SWOT)، نقاط قوت، ضعف، فرصت‏ها و تهدیدهای پیش‌روی سازگاری کشاورزان کوچک‌مقیاس با شرایط خشکسالی در استان اصفهان شناسایی و برای بهبود مدیریت آن، راهبردهای مناسب تدوین و پیشنهاد داده می‌شود. جامعه‌ی آماری این پژوهش 110 کارشناس کشاورزی صاحب‌نظر در حوزه‌ی مدیریت خشکسالی در استان اصفهان بود که ازبین آن‌ها، 88 نفر به­عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه است که روایی محتوایی آن ازطریق استادان توسعه‌ی کشاورزی دانشگاه تهران و پایایی آن به‌روش آلفای کرونباخ تأیید شد. در ابتدا، نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید شناسایی شدند. در مرحله‌ی بعد، تحلیل فضای استراتژیک نتایج نشان داد که بیشترین وضعیت استقرارپذیری راهبردهای سازگاری با خشکسالی در ناحیه‌ی ST قرار می‏گیرد. با استفاده از ماتریس TOWS، راهبردهای سازگاری کشاورزی در شرایط خشکسالی نیز تدوین و معرفی شدند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1398/5/1 | پذیرش: 1398/10/30 | انتشار: 1399/1/10