دوره 23، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 61-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

darvishi S, Jozi S A, Malmasi S, Rezaian S. Introduction of a new model for assessing the environmental risk of dams during construction using EFMEA and VIKOR combination methods (case study of the Balarood Dam in Khuzestan. MJSP 2019; 23 (4) :37-61
درویشی سحر، جوزی سید علی، ملماسی سعید، رضایان سحر. ارائه مدل نوین ارزیابی ریسک محیط زیستی سدها در مرحله ساختمانی با استفاده از روش های تلفیقی EFMEA & VIKOR (مطالعه موردی سد بالارود خوزستان). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1398; 23 (4) :37-61

1- دانشجوی دکتری محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
2- استاد تمام دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، sajozi@yahoo.com
3- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
4- دانشیار گروه محیط زیست ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، تهران، ایران.
پروژه های سد سازی اثرات جدی بر پارامترهای محیط زیستی وارد می نماید. بنابراین ارزیابی ریسک محیط زیستی سد از مهمترین جنبه های مدیریت ریسک محیط زیستی در این پروژه ها می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل نوین ارزیابی ریسک محیط زیستی سدها در مرحله ساختمانی انجام شده است. بدین منظور، پس از شناسایی ریسک های محیط زیستی و بهره گیری از روشEFMEA ، عدد اولویت ریسک مربوط به هر یک از جنبه های محیط زیستی محاسبه و طبقه بندی شد. سپس جهت ارزیابی و اولویت بندی ریسک های محیط زیستی شناسایی شده از روش VIKOR استفاده گردید. نتایج نشان داد در روش EFMEA و با مقایسه اعداد ریسک محاسبه شده، ریسک آلودگی آب رودخانه بالارود با عدد اولویت ریسک 125 در اولویت اول قرار دارد. در روش VIKOR ریسک های آلودگی آب در شرایط توافق (بالا، متوسط، پایین) با وزن های ( 1.300، 1.000 و 0.700) به عنوان مهمترین ریسک شناسایی شد. در مقاله حاضر، استفاده از روش EFMEA و VIKOR در ارزیابی ریسک محیط زیستی سد مهمترین ریسک ها تعیین شد. مهمترین اقدام اصلاحی پیشنهادی  برای کاهش ریسک های محیط زیستی احداث و تکمیل تصفیه خانه فاضلاب برای واحدهای صنعتی می باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1397/9/10 | پذیرش: 1398/3/11 | انتشار: 1398/10/10