دوره 23، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 199-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

aftab A, taghiloo A A, Houshmand A. Urban settlement planning with baseline scenario approach (case study: West Azarbaijan). MJSP 2019; 23 (1) :169-199
آفتاب احمد، تقیلو علی اکبر، هوشمند اکبر. برنامه‌ریزی نظام سکونت‌گاهی شهری با رویکرد سناریو مبنا (مطالعه موردی: استان آذربایجان غربی) . برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1398; 23 (1) :169-199

1- مدرس دانشگاه ارومیه ، ahmadaftab20@gmail.com
2- دانشیار دانشگاه ارومیه
3- دانش آموخته دانشگاه ارومیه
ساختار فضایی نظام سکونت‌گاه‌های شهری در فضای جغرافیایی نیازمند بسترسازی مطلوب جهت دست‌یابی به حد بیشینه بهره‌وری است. در این راستا هدف پژوهش حاضر برنامه‌ریزی نظام سکونت‌گاهی شهری استان آذربایجان غربی با تأکید رویکرد سناریونویسی است. نوع تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت براساس روش‌های جدید علم آینده‌پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است. جامعه آماری این تحقیق 30 نفر از استادان، متخصصان و کارشناسان در حوزه آمایش سرزمین است. روش گردآوری داده‌ها برای بررسی مؤلفه‌های مؤثر بر نظام سکونت‌گاه‌های شهری استان به دو صورت اسنادی (داده‌های ثانویه) و پیمایشی (داده‌های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش‌نامه و مصاحبه بوده است. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها ترکیبی از روش‌های ﺗﺤﻠﯿﻞ اﺛﺮات ﻣﺘﻘﺎﻃﻊ[1] و نرم‌افزار میک مک[2] استفاده شده است. براساس نتایج، 11 عامل «شبکه حمل‌ و نقل»، «سلسله‌مراتب مکان‌های مرکزی»، «ارزیابی نظام تصمیم‌گیری و مدیریت»، «تهدیدات نظامی و امنیتی»، «پیوندهای مالی»، «فعالیت‌های اقتصادی برحسب بخش‌های اصلی»، «اقتصاد کلان استان»، «تحولات جمعیت»، «منابع آب»، «تهدیدات اجتماعی- فرهنگی سیاسی» و «شبکه ارتباطات» با توجه به این‌که بیشترین مقدار تأثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم به‌ عنوان عوامل کلیدی مؤثر بر سناریوهای آینده استان شناسایی شدند. با توجه به یافته‌های تحقیق بین سناریوهای طراحی شده برای آرایش نظام فضایی سکونت‌گاه‌های شهری آذربایجان غربی، با انتخاب «سناریوی چندمرکزی» شاهد انسجام فضایی- عملکردی در سطح منطقه و توسعه یکپارچه و متعادل فضایی خواهیم بود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرایندهای سطح زمین
دریافت: 1397/4/29 | پذیرش: 1397/8/22 | انتشار: 1398/3/25