دوره 21، شماره 4 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 85-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khairy H, Maghami Moghim G, Ahmadi H. Modeling Water Balance Components in the Small-Forested Watershed (Case study: Kasilian Representative Basin). MJSP 2017; 21 (4) :59-85
خیری هوشنگ، مقامی مقیم غلامرضا، احمدی حسن. مدل‌سازی مؤلفه‌های بیلان آب در حوضه‌های آبریز جنگلی مطالعه موردی: حوضه معرف کسیلیان. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1396; 21 (4) :59-85

1- ژئومورفولوژی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان
2- استادیار دانشگاه تربیت مدرس گروه جغرافیا، دانشگاه تربیت مدرس
حوضه‌های کوچک جنگلی که عمدتاً سرشاخه‌های بیشتر رودخانه‌ها، در حوضه‌آبریز دریای مازندران هستند، فاقد داده‌های ثبت‌شده طولانی-مدت می‌باشند لذا مدل‌های ساختار فیزیکی، ابزاری مناسب جهت مطالعه آنها محسوب می‌شوند. در این تحقیق، با استفاده از مدل بارش-رواناب BROOK90 شبیه‌سازی مؤلفه‌های بیلان آب و بررسی تأثیر شرایط هیدروژئولوژی و مورفولوژی بر روی آن در حوضه معرف کسیلیان انجام شد. یک دوره 20 ساله از داده‌های هیدروکلیماتولوژی برای اجرای مدل آماده گردید. واسنجی مدل با داده‌های مربوط به دوره آماری (۱۹۹3-۱۹۹2) و اعتبارسنجی آن با داده‌های سال‌های 2004 تا 2006 انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه‌وتحلیل حساسیت پارامترهای مدل، موید آن است که خصوصیات زمین‌شناسی، هیدروژئولوژی و کاربری اراضی نقش مهمی در مؤلفه‌های بیلان آب این حوضه دارند. نتایج مدل نشان می‌دهد که حدود ۷۶ درصد بارش تبدیل به تبخیر و تعرق و مقدار ۲۴ درصد آن تبدیل به رواناب شده است. از مؤلفه‌های رواناب، جریان پایه 44.67% از کل رواناب و جریان سطحی و جریان میان‌بر به ترتیب 38.32% و 16.99% بقیه آن را تشکیل داده‌اند. افزایش پوشش جنگلی سبب کاهش در میزان کل تبخیر و کاهش درمجموع مؤلفه‌های رواناب شده لذا نقش مهمی در کاهش پتانسیل سیل‌خیزی و افزایش میزان ذخایر آب زیرزمینی حوضه معرف کسیلیان خواهد داشت.
نوع مقاله: علمی پژوهشی مستقل | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1396/3/20 | پذیرش: 1396/10/19 | انتشار: 1398/10/19