دوره 20، شماره 4 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 59-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heidari Sarban V. Analysis of the Effects Information and communication technology on Social and Economic Life Style in the Rural Areas, Case Study: Meshkinshar County.. MJSP 2017; 20 (4) :29-59
حیدری ساربان وکیل. تحلیل اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات پیرامون سبک زندگی اقتصادی و اجتماعی روستاییان شهرستان مشگین‌شهر. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (4) :29-59

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری و روستایی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
تحلیل اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات درباره­ی سبک زندگی اقتصادی و اجتماعی روستاییان شهرستان مشگین‌شهر از این­رو اهمیت دارد که جامعه­­ی روستایی به­عنوان جامعه­ی درحال گذار طی نیم قرن گذشته، دست­خوش دگرگونی در شیوه­ی زندگی و ارزش‌های بنیادی فرهنگی شده است؛ در حالی که در تحلیل‌های جغرافیایی بدان توجه نشده است. هدف این مقاله تحلیل اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات درباره­ی سبک زندگی اقتصادی و اجتماعی روستاییان شهرستان مشگین‌شهر است. این تحقیق ازلحاظ هدف، توسعه‌ای، و ازلحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع تحلیلی است. جامعه­ی آماری این پژوهش، شامل تمام روستاهای دارای دفاتر ICT روستایی شهرستان مشگین‌شهر است. برای برآورد حجم نمونه از روش نمونه‌گیری کوکران با سطح اطمینان 95 درصد و احتمال خطای 5 درصد استفاده شده است. روش گردآوری داده‌ها برای پاسخ‌گویی به پرسش­های تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده‌های ثانویه) و پیمایشی(داده‌های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش‌نامه و مصاحبه بوده است. روایی صوری پرسش‌نامه توسط پانل متخصصان تأیید شد. مطالعه­ی راهنما در منطقه­ی مشابه جامعه­ی آماری با تعداد سی پرسش­نامه صورت گرفت و با داده‌های به­دست آمده و استفاده از فرمول ویژه­ی کرونباخ آلفا در نرم­افزار SPSS، پایایی بخش‌های مختلف پرسش­نامه­ی تحقیق 76/0 الی 82/0 به­دست آمد. درنهایت نتایج تحقیق نشان داد که به­جز متغیرهای تغییرات مذهبی و الگوی تغذیه بین تمامی متغیرهای تحقیق و بهره‌گیری از خدمات ICT رابطه­ی معنی‌داری وجود دارد. درنهایت، باتوجه به نتایج پژوهش پیشنهادات کاربردی مطرح شده است.

دریافت: 1395/4/2 | پذیرش: 1395/11/1 | انتشار: 1395/12/15