دوره 14، شماره 1 - ( 1389 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 126-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mobasheri M R, Poorbager kordi S M, Farajzadeh Asl M, Sadeghi Naeini A. Total Precipitable Water (TPW) Assessment Using MODIS Images Radiosonde Data (Case study: Tehran District). MJSP 2010; 14 (1) :107-126
مباشری محمدرضا، پورباقرکردی سید مهدی، فرج زاده اصل منوچهر، صادقی نائینی علی. براورد آب قابل بارش کلی با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای MODIS و داده‌های رادیوساوند: ناحیه تهران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1389; 14 (1) :107-126

1- دانشیار گروه مهندسی سنجش از دور، دانشکده مهندسی نقشه‌برداری، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2- سید مهدی پورباقرکردی کارشناس ارشد دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- دانشیار گروه سنجش از دور و GIS ، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- کارشناس ارشد سازمان فضایی ایران، تهران، ایران
توانایی در براورد آب قابل بارش کلی در پیش‌بینی میزان باران، زمان، میزان سرریز سدها و همچنین پیش‌بینی وقوع سیلاب مفید می‌باشد. برای استخراج آب قابل بارش ماهواره‌ای از باندهای فروسرخ نزدیک تصاویر سنجنده مادیس استفاده شده است. اعتبارسنجی آب قابل بارش ماهواره‌ای، با داده‌های رادیوساوند انجام شده است. با توجه به محدودیت‌های اجرای الگوریتم به شرایط آسمان فاقد ابر و جو تقریباً پایدار،‌ وضعیت عمومی جو در روز گذر ماهواره به کمک نمودارهای ترمودینامیکی Skew-T و نیز تفسیر بصری، به‌طور کامل بررسی شده است. به کمک معادلات ترمودینامیکی، آب قابل بارش حاصل از کل گمانه زنی‌های رادیوساوند محاسبه شده است. آن گاه با توجه به پایداری و نبود ورود توده هوای جدید به منطقه برای روزهای منتخب، از طریق ترسیم و تحلیل‌های نمودارهای Skew-T ، آب قابل بارش کلی به‌وسیله رادیوساوند در لحظه گذر ماهواره درون‌یابی شده است. از طریق تکنیک نسبت بازتابندگی ظاهری باند جذبی به باند غیر جذبی بخار آب MODIS، میزان قابلیت عبور بخار آب برای هر یک از باندهای مخصوص بخار آب به‌دست آورده شد. کل بخار آب قابل بارش در مسیر سنجنده- زمین، با توجه به زوایای زنیت خورشید، ماهواره و قابلیت عبور بخار آب به‌دست آمده از تکنیک نسبت باندی با اجرای الگوریتم باند فروسرخ نزدیک مادیس در شرایط مختلف جوّی به‌دست آورده شد. برای تعیین مقادیر‌ و‌ در الگوریتم مذکور از شاخصEVI استفاده شد. در پایان، رگرسیون بین آب قابل بارش ماهواره‌ای و آب قابل بارش محاسبه شده از داده‌های رادیوساوند، نشان داده است که باندهای 18 و 19 مادیس برای استخراج آب قابل بارش در شرایط جوّی ایستگاه مهرآباد مناسب می‌باشند.

دریافت: 1386/2/25 | پذیرش: 1387/9/16 | انتشار: 1389/7/21