دوره 19، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 92-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

razavian M T, kanooni R, firouzi E. Site selecting urban Solid Waste Landfill (Case study: Ardebil city). MJSP 2016; 19 (4) :67-92
رضویان محمدتقی، کانونی رضا، فیروزی ابراهیم. مکان‌یابی محل دفن پسماند جامد شهری (مطالعه موردی: شهر اردبیل). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1394; 19 (4) :67-92

1- استاد گروه جغرافیای دانشگاه شهید بهشتی
2- دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا وبرنامه ریزی شهری دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه محقق اردبیلی
با رشد روزافزون جمعیت و متعاقب آن گسترش فیزیکی شهرها و حرکت به سمت مصرف‌گرایی، تولید زباله و مواد زاید جامد شهری را افزایش داده و دفع غیر اصولی و غیر کارشناسی پسماندها اثرات زیان بار محیط زیستی خواهند داشت. مکان فعلی دفع پسماند شهر اردبیل در شمال شهر و ضلع شرقی محور اردبیل – مشگین شهر قرار دارد. در پژوهش حاضر سعی بر این است تا با روش توصیفی- تحلیلی، تناسب اراضی سایت را با کاربری وضع موجود آن، مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و مکانی بهینه برای دفع پسماندهای جامد پیشنهاد گردد. بر اساس مطالعات کتابخانه‌ای و مشاهدات میدانی پارامترهای موثر در رابطه با موضوع تحقیق انتخاب شده و نقشه های معیار پژوهش با استفاده از نرم‌افزار Arcgis 10.2 تهیه و با استفاده از توابع Fuzzy membership و Fuzzy overlay کلیه پارامترهای موثر در پژوهش، ارزش‌گذاری و استاندارد شد و در نتیجه همه لایه‌ها با روش همپوشانی فازی، با یکدیگر تلفیق یافتند. بعد از همپوشانی نقشه های معیار در محیط نرم افزاری در جمع بندی نهایی مشخص شد که مکان یابی محل دفن زباله فعلی مطابق با استانداردها نبوده است. مکان بهینه به منظور جانمایی محل دفن پسماند در 32 کیلومتری جنوب غربی شهر اردبیل پیشنهاد شد.

دریافت: 1393/7/7 | پذیرش: 1394/2/15 | انتشار: 1394/11/1