جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای نشست زمین
سعداله ولایتی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده
حجم آب تجدید شونده سالانه در سطح استان خراسان، حدود ۹/۱۱ میلیارد مترمکعب است که ۹/۳ میلیارد متر مکعب آن سطحی و ۸ میلیارد متر مکعب آن زیرزمینی است؛ آب زیرزمینی استان عمدتاً در آبخانه دشتهای استان یافت میشود و نسبت به منابع آب سطحی از اهمیت بیشتری برخوردار است. هر ساله حدود۷/۹ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی از این آبخانهها استخراج، و به مصارف مختلف، عمدتاً کشاورزی میرسد. توسعهای که به صورت اضافه برداشتها (برداشت بیشتر از تغذیه سالانه) توسط چاههای عمیق صورت میگیرد، سبب شده که آبخانه ۵۷ دشت از ۷۶ دشت استان، با کسری مخزن روبرو شود و استان با بحران شدید آب مواجه گردد. کسری مخزن آب زیرزمینی، به ۷/۱ میلیارد مترمکعب در سال میرسد. گزارشاتی که تاکنون، درباره بحران آب در استان خراسان انتشار یافتهاند، عامل اصلی بحران آب را، خشکسالیها قلمداد نمودهاند، در حالی که در این تحقیق معلوم شده است که عامل اصلی بحران آب، اضافه برداشتهای مستمری است که توسط چاههای عمیق، از آبخانه دشتها صورت میگیرد و نه خشکسالیها به تنهایی. اگرچه خشکسالیها نیز در این بحران نقش دارند. برای اثبات این ادعا، متوسط سالانه بارندگی (متحرک ۵ سالانه) هر دشت، با هیدروگراف آبخانه همان دشت، به مقایسه و تحلیل گذاشته شده است.در این تحلیل معلوم شده است، که سطح آب زیرزمینی، حتی در سالهای تر که علیالقاعده میبایست بالا میآمد، همچنان به افت خود ادامه داده است. پیامدهای جبران ناپذیر بحران آب عبارتنداز: بالا رفتن هزینه پمپاژ آب، شور شدن آب زیرزمینی، نشست زمین و ایجاد شکافها در سطح دشتها و مشکلات زیست محیطی.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
پدیده فرونشست سطح زمین ناشی از عوامل طبیعی و فعالیتهای انسانی در نقاط مختلف دنیا و در طی سالهای اخیر در کشور ایران به خصوص استان فارس به علت برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی، خشکسالی و عوامل دیگر پدیدار شده است و سبب آسیبهای جدی به زمینهای کشاورزی، ساختمانهای مسکونی، جادهها و دیگر سازندها و بروز خسارتهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی شده است. در این مقاله با انجام یک پژوهش موردی در دشت مرودشت به بررسی عوامل و پارامترهای موثر و ارزیابی میزان تأثیر هر کدام بر نشست سطح زمین پرداخته شده است. در این خصوص نحوه تعیین و تحلیل پارامترهای موثر همچون میزان افت سطح آب، جنس و ضخامت لایه های خاک به خصوص لایه های ریزدانه، خصوصیات ژئوتکنیکی خاک مورد بررسی قرار گرفته است و نتایج حاکی از ان است که جهت انجام محاسبات فرونشست خاک، داده ها و اطلاعات مورد نیاز تا حد امکان باید به صورت دقیق و جامع تهیه شوند و ویژگیها و شرایط متفاوت هر پارامتر در نظر گرفته شود. به عنوان مثال نشست ناشی از افت یکسان آب و یا ضخامت یکسان لایه ریزدانه در اعماق مختلف متفاوت میباشد.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
پیامدهای آب زیرزمینی بر یک پروژه ساختمانی بسیار گسترده بوده و بر طراحی سازه ای، برنامه اجرایی و هزینه های کلی پروژه تاثیر میگذارد. با توجه به اینکه در نواحی آب گرفته، مهاربندی و اجرای سازه های نگهبان دشوار است، آب باید از ناحیه گودبرداری به بیرون پمپاژ شود که به این عمل خشکاندازی گفته میشود. عملیات خشک اندازی گاهی منجر به نشست زمین در مناطق اطراف کارگاه شده که با وارد شدن خسارت به ساختمانهای موجود نیز ممکن است همراه باشد. بنابراین ارائه راهکاری مناسب که بتواند با صرف هزینه و زمان کمتر مقدار نشست ناشی از خشکاندازی را کاهش دهد امری ضروری میباشد. راهکار عملی ارائه شده در این پژوهش، استفاده از روش خشکاندازی همزمان با گودبرداری بوسیله تنظیم پمپاژ از چاههای زهکش میباشد. روش مذکور در این پژوهش بر تخمین زمانهای توقف و اجرا و تنظیم مقادیر پمپاژ بر اساس تراز سطح آب مورد انتظار، با استفاده از نرمافزار PLAXIS۲D استوار است. از نتایج روش خشکاندازی همزمان با گودبرداری میتوان به کاهش حدود ۲۰ و ۹ درصدی در نشست ناشی از خشکاندازی و نشست کل در طی عملیات گودبرداری و همچنین کاهش حدود ۲۲ درصدی نشست نامتقارن پی مجاور در این پروژه اشاره کرد. از فواید زیست محیطی روش خشکاندازی همزمان با گودبرداری نیز میتوان به کاهش حدود ۶۸ درصدی مقدار آب خروجی از زمین طی مراحل گودبرداری اشاره کرد و نیز کاهش زمان و هزینه عملیات خشکاندازی از دیگر مزایای روش مذکور میباشد.
مریم بیاتی خطیبی، اکبر مشتاقیان، صدرا کریم زاده،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
شبکه گسترده تاسیسات برق، از حساسترین تاسیسات استان آذربایجان شرقی در مقابل وقوع فرونشست زمین محسوب میشود. با توجه به چنین حساسیتی، شناسایی مناطق مستعد به فرونشست از ضروریات بوده و بررسی میزان آسیبپذیری شبکههای توزیع برق جهت افزایش تابآوری در برابر آن، از اهمیت ویژهای برخوردار است. با توجه به چنین اهمیتی، هدف از انجام پژوهش حاضر، مشخص کردن پهنههای آسیبپذیر در مقابل تهدیدات تاسیسات شبکه برق ناشی از فرونشست زمین در استان آذربایجان شرقی است. در این پژوهش، برای تهیه لایههای اطلاعاتی، از فرایند تحلیل شبکه (ANP) استفاده شده است. به منظوردستیابی به یک همگنی مناسب بین لایههای مختلف، دادههای ورودی، استانداردسازی شده و نقشههای معیارهای مورد مطالعه به روش Natural breaks بر اساس ارزش پیکسلها به تعداد کلاسهای خطر طبقهبندی گردیدند. نقشه مربوط به معیارهای هر یک از مخاطرات در محیط نرم افزار ArcGis فراخوانی و با یکدیگر تلفیق گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مناطق با خطر فرونشست زیاد با وسعت ۱۹۸۱ کیلومترمربع و مناطق با خطر فرونشست خیلی زیاد با وسعت ۲۶۸ کیلومترمربع در محدودههای مختلف استان پراکنده شدهاند و اغلب این محدودهها از شمال غرب تا جنوب شرق استان (شامل شهرهای مرند، شبستر، تبریز، بستان آباد، سراب و میانه) کشیده شده است. همچنین در شهرهای جنوب غربی استان (مانند بناب، ملکان و عجبشیر) نیز محدودههایی با خطر بالا در مقابل فرونشست دیده میشود که در این محدودهها آسیبپذیری تاسیسات برق نسبتا بالا است . این در حالی است که، بیشترین چاههای مربوط به برداشت آبهای زیرزمینی با تراکم زیاد در این پهنههای پرخطر قرارگرفتهاند. نتایج مطالعات همچنین حاکی از این است که بالای ۷۰ درصد تجهیزات و مشترکین برق در محدوده فرونشست با احتمال خطر زیاد و خیلی زیاد مربوط به شهرستانهای مرند، شبستر و بناب است، یعنی محدودههایی که بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی را به خود اختصاص دادهاند. در این پژوهش با انطباق مناطق پهنهبندی شده با خطر فرونشست زیاد و خیلی زیاد با نقشههای فرونشست حاصل از اطلس سازمان نقشهبرداری کشور، همپوشانی ۵۳ درصدی در مناطق فرونشست در شهرهای مرند، شبستر، بناب، ملکان و سراب مشاهده گردید.