۱۴ نتیجه برای لنگرودی
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۸۰ )
چکیده
-
دوره ۹، شماره ۱۸ - ( پاییز و زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
عنصر گفت وگو از راههای اصلی گسترش داستان و تصویر منشها و بازنمود موقعیت هاست. در آیات قرآن کریم، گفتوگوها، به ویژه در دل قصص قرآنی، جایگاهی برجسته و پربسامد دارد. یکی از شاخصه های برجسته این گفتگوها، تبلور الحان متعدد شخصیت هاست که بر پایه کیفیت آرایش واژه ها، دلالت عناصر بلاغی جمله، التفات و شگردهای آوایی دیگر شکل یافته و گویای شیوه ی گفتاری متمایز هر شخصیت است. احیای این ویژگی در زبان ترجمه، مستلزم توجه به ظرفیت های زبان مقصد و همه عناصر سبک ساز کلام است تا تنوّع الحان و سبک گفتگوی شخصیت ها در زبان مقصد بازنمایی شود. در جستار حاضر تلاش گردید با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی و با گزینش شماری از آیات مبتنی بر گفت وگوهای قرآنی در ترجمه خواندنی قرآن از علی ملکی، راهکارهای مترجم در انتقال سبک خطاب های قرآنی، مورد تحلیل قرار گیرد. نتایج این بررسی بیانگر آن است که مترجم در این ترجمه با راهبردهایی چون توجه به معنای سبکی واژهها، نحوه ترکیب کلمات در جمله، استفاده از افزوده های غرابت زدا، بهره گیری از واژه ها و تعابیر گفتارمحور، به بازآفرینی سبک گفتگوها، اهتمام داشته است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
توکسین Tpel کلستریدیوم پرفرینجنز با فعالیت سیتوتوکسیتی در تیپهای A، B و C در سالهای اخیر شناسایی شده است. ﺑﺎﻛﺘﺮی کلستریدیوم پرفرینجنز ﺣﺪاﻗﻞ ۱۵ ﻧﻮع ﺗﻮﻛﺴﻴﻦ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺗﻮﻟﻴﺪ میﻛﻨﺪ ﻛﻪ در ﺑﻴﻤﺎریزایی آن ﻧﻘﺶ دارﻧﺪ. ﺑﺮاﺳﺎس ﺗﻮﻟﻴﺪ ﭼﻬﺎر ﺗﻮﻛﺴﻴﻦ ﻣﻬﻢ و اصلی آﻟﻔﺎ، ﺑﺘﺎ، اﭘﺴﻴﻠﻮن و ﻳﻮﺗﺎ در ﭘﻨﺞ ﮔﺮوه A، B، C، D و E قرار داده ﺷﺪه اﺳﺖ. در این تحقیق از کلستریدیوم پرفرینجنز تیپ B استفاده شد. توکسین Tpel موجب ایجاد بیماریهای رودهای بهویژه عفونتهای رودهای در انسان و بیماری آنتریتنکروتیک طیور میشود. در این مطالعه DNA ژنومی کامل به روش فنل- کلروفرم استخراج و از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) برای جداسازی ژن Tpel بهوسیله یک جفت پرایمر اختصاصی از DNA ژنومی کامل باکتری استفاده شد. محصول PCR پس از اتصال به وکتور pTZ۵۷RL/T به روش TA-کلونینگ در باکتری اشریشیا کلی (E. coli) سویه TOP۱۰ مستعد کلون شد و سپس روش PCR کلونی برای غربالگری کلونیهای باکتری ترانسفورمشده با پلاسمید نوترکیب به کار رفت. وجود قطعه مورد نظر روی ژل آگارز ۱٪ نشان داد که ژن Tpel در اشریشیا کلی سویه TOP۱۰ کلون شده است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- از آنجا که رفتار خاکهای رسی و میزان اندرکنش آنها با آلایندهها تابعی از ظرفیت تبادل
و سطح مخصوص فعال آنها است، نوع ساختار خاک و کاتیونهای موجود در لایه (CEC) کاتیونی
دوگانه، نقش عمدهای را در فرایند اندرکنش کانیهای رسی با آلایندههای زیستمحیطی ایفاء میکنند.
بیشترین سهم کانیهای رسی مورد استفاده در مراکز دفن مهندسی زباله را سدیم- مونتموریلونیت و
کلسیم- مونتموریلونیت تشکیل میدهد. در این مقاله تأثیر نوع کاتیون لایه دوگانه بر جذب آلاینده
سرب در کانی رسی مونتموریلونیت بررسی شده است. بدین منظور نمونههای مختلف رسی سدیم-
تهیه CaCl و ۲ NaCl مونتموریلونیت و کلسیم-مونتموریلونیت با استفاده از غلظتهای متفاوت نمک
شده و رفتار آنها در اندرکنش با سرب مطالعه شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که اگرچه تغییرات
نسبت به هم تغییر ،NaCl ظرفیت بافر کردن نمونه مونتموریلونیت در غلظتهای متفاوت نمک
تا غلظتی معادل حداکثر NaCl ناچیزی دارد، اما میزان نگهداری سرب توسط نمونههای حاوی
و سطح مخصوص فعال) افزایش یافته و پس از آن کاهش CEC پراکندگی خاک (نقطه حداکثر
مییابد. به بیانی دیگر، آزمایش تعیین میزان آلودگی جذب شده توسط خاک، حد آشکارسازی قابل-
توجهتری نسبت به آزمایش تعیین بافر کردن خاک دارد. در حالت مونتموریلونیت هومویونی شده با
علیرغم کاهش غیر قابل ملاحظهی ظرفیت بافر کردن نسبت به مونتموریلونیت خالص، میزان ،Ca
کمتری از نگهداری سرب در آن نسبت به مونتموریلونیت خالصو سدیم-مونتموریلونیت مشاهده
شد. این موضوع نیز علاوه بر نشان دادن محدودیت آزمایش بافرکردن، بیانگر تأثیر نوع ساختار و
کاتیون موجود بر قابلیت نگهداری آلودگی در خاک است. نتایج فرایند اندرکنش نمونههای سدیم
نیز XRD مونتموریلونیت و کلسیم مونتموریلونیت با آلاینده فلز سنگین بهکمک آزمایشهای
مقایسه شده است.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: روش تداخل RNA یا RNAi بهترین روش خاموش کردن ژنها در سطح ترانسکریپتومی شناخته شده است، سرطانها و بیماریهای ژنتیکی اهداف مهمی برای توسعه روشهای درمانی مبتنی بر RNAi بهشمار میروند. برای حل مشکل خاموشی موقتی سیستمهای siRNA، RNAهای سنجاق سری یا shRNAها ابداع شدند و نسل جدید shRNAها به نام shRNAmir است. سازه خاموشگر با ساختار سنجاق سری شبه microRNA (shRNAmir)، رفتاری مشابه یک microRNA طبیعی را درون سلول تقلید میکند. کمک فعالکننده گیرنده استروئیدی (SRA) یکی از تنظیمکنندههای گیرنده استروئیدی از جمله گیرنده استروژنی (ER) است. بافتهای پروستات، رحم و سینه بیان پایینی از SRA دارند، در حالیکه طی تومورزایی آنها بیان SRA افزایش مییابد، بنابراین امکان شرکت SRA در تومورزایی یا پیشروی توموری وجود دارد.
مواد و روشها: در مطالعه حاضر از روش RNA تداخلگر یا RNAi برای خاموش نمودن ژن SRA استفاده شد و سازه خاموشگر SRA طراحی و توسط Soe-PCR ساخته شد و سپس در پلاسمید pEGFPC۱ که یک ناقل بیانی است کلون گردید. رده سلولی انسانی سرطان پستان (MCF۷) با پلاسمید حاصل ترانسفکت شد و بیان SRA در زمانهای ۲۴، ۷۲ ساعت و ۱۰روز بعد با Real-Time PCR بررسی شد.
نتایج: کاهش ۶۰ درصدی در بیان نسبی SRA در تیمارهای ۷۲ ساعت و ۱۰روز بعد مشاهده شد که نشان میدهد shRNAmir-SRA با موفقیت توانسته است بیان ژن هدف مطالعه حاضر را بهطور نسبتاً پایداری خاموش کند.
نتیجهگیری: با توجه به موفقیت در طراحی و ساخت یک سازه shRNAmir و خاموشی نسبتاً پایدار ژن هدف، این سازه برای مطالعات مختلفی در آینده آماده و مناسب بهنظر میرسد.
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در این تحقیق، استفاده از ماشینهای بردار پشتیبان برای پیشبینی وقوع گرفتگی و همچنین تعیین درصد آن در لولههای بخش تابشی کوره پیشگرمکن نفت خام مورد مطالعه قرار گرفته است. کورههای پیشگرمکن نفت خام به عنوان یکی از المانهای اصلی تامین حرارت در فرآیند جداسازی مشتقات نفتی، همواره در معرض گرفتگی لولهها و خطرات ناشی از آن هستند. به منظور پیشبینی شرایط گرفتگی در لولهها، در بخش اول با توجه به پارامترهای مستقل موثر بر عملکرد کوره و بر اساس مدلسازی دینامیکی ارائه شده برای یک کوره پیشگرمکن نوع کابینتی، رفتار کوره در شرایط غیرایدهال شبیهسازی شده است. تاثیر تغییر نوع گرفتگی، همچنین تغییر موقعیت آن در لولههای مختلف بر شرایط دمایی لولهها و نفت خام خروجی از آنها بررسی شده است. سپس بر اساس نتایج بدست آمده از سناریوها و شرایط مختلف گرفتگی لوله، شناساگر خطا طراحی شده است. شرایط عملکردی کوره شامل افت فشار در لولهها، شرایط دمایی لولهها و نفت خام خروجی از آنها برای تعیین بروز گرفتگی و تعیین میزان تهنشستها مورد استفاده قرار میگیرند. نتایج حاصل دقت و قابلیت روش پیشنهادی برای تعیین میزان گرفتگی لولهها را نشان میدهد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
در این تحقیق، طراحی سیستم کنترل پسخور-پیشخور و بهینهسازی عملکرد کوره فرآیندی نفت خام برای بازیابی از شرایط غیرعادی احتمالی، مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا با توسعه یک مدل تحلیلی غیرخطی دقیق، اثرات تغییرات پارامترهای ورودی و شرایط مختلف عملکردی بر خروجی سیستم تعیین شده است. سپس به منظور حذف اثر اغتشاشات وارده به کوره، یک ساختار کنترلی پیشخور-پسخور برای کنترل احتراق پیشنهاد و با استفاده از الگوریتم ژنتیک (GA) عملکرد کنترلرها، بهینهسازی شده است. همچنین، به منظور افزایش پایداری حرارتی سیستم و حفظ کیفیت محصول خروجی، سیستم کنترل اختلاف دما بر اساس تقسیم بار بین مسیرهای کوره بکار گرفته شده است. به علاوه یک سیستم کنترل نظارتی برای تنظیم مقادیر مطلوب آتشباری، به منظور بازیابی سیستم از شرایط غیرعادی ناشی از خرابی مشعلها، ارائه شده است. با توجه به سناریوهای مختلف خرابی، مقادیر بهینه آتشباری توسط مشعلها، با اعمال الگوریتم ژنتیک به مدل سیستم، بدست آمده است. از شبکه عصبی پرسپترون چند لایه به عنوان هسته مرکزی این کنترلر و میانیابی بین شرایط مختلف استفاده شده است. نتایج بدست آمده در شرایط مختلف، عملکرد مناسب سیستمهای کنترلی طراحی شده را تایید میکند.
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این تحقیق، استفاده از ماشین بردار پشتیبان SVM)) به منظور آشکارسازی زودهنگام عیب افزایش سطح مخزن راهانداز در شرایط تغییر بار یک بویلر یک گذر نوع بنسون ارائه شده است. افزایش سطح مخزن راهاندازی به دلیل به هم خوردن شرایط حرارتی بویلر بخصوص هنگام کاهش توان کاری واحد بخار رخ میدهد. برای این منظور، ابتدا عوامل موثر در افزایش سطح مخزن راهانداز با توجه به دادههای تجربی بدست آمده از یک واحد نیروگاهی شناسایی شده، سپس با انتخاب ویژگی مناسب ابعاد ورودی کاهش یافته است. نتایج تجربی نشان میدهد که تغییر دمای دیوارهها می تواند به عنوان بهترین شاخصه افت کیفیت بخار در نظر گرفته شود. با مقایسه ویژگیهای استخراجی در شرایط سالم و ناسالم، مدل مناسبی از خطا با استفاده از ماشین بردار پشتیبان با تابع پایه شعاعی (RBF) به عنوان هسته آن، تهیه شده است. عملکرد سیستم آشکارساز خطا بر اساس دادههای وقوع دو عیب مشابه در دو بازه زمانی متفاوت از یک واحد بخار نیروگاه بخار بررسی شده است. نتایج حاصل، دقت و قابلیت روش پیشنهادی برای کشف زودهنگام شرایط کارکرد ناسالم در وضعیت تغییر بار واحد را نشان میدهد. مزیت روش پیشنهادی، ممانعت از ایجاد آلارمهای کاذب در بویلرهای نیروگاهی در شرایط تغییر بار است.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، مقایسهای بین روش های تجزیه حالت تجربی، تجزیه حالت تجربی دستهای و تبدیل موجک گسسته با توابع موجک مادر مِیِر و دابچی در تشخیص عیب نابالانسی ماشین دوار انجام شده است. به منظور طبقهبندی و تفکیک کلاس سالم از نابالانسی ماشین دوار، از ماشین بردار پشتیبان بهینه شده با الگوریتم بهینهسازی ازدحام ذرات استفاده شده است. همچنین، مقایسهای بین عملکرد ماشین بردار پشتیبان بهینه و غیربهینه نیز انجام شده است. به منظور تهیه دادههای مورد نیاز، ابتدا یک دستگاه شبیهساز عیب در ماشین دوار ساخته، سپس سیگنالهای ارتعاشی در دو حالت سالم و عیب نابالانسی، توسط سنسورهای شتاب اخذ شدند. بعد از پردازش و تجزیه سیگنالها به مولفههای فرکانسی آنها، چند ویژگی آماری از هر مولفه فرکانسی استخراج و بعنوان ورودی ماشین بردار پشتیبان، جهت تفکیک کلاسها از یکدیگر مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که روش تبدیل موجک گسسته با تابع موجک مادر مِیِر، درصد موفقیت بالاتری در تشخیص عیب نابالانسی نسبت به سایر روشها دارد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده
باستان شناسی علمی رو به رشد است که در حال کشف بقایای آثار انسان در طول تاریخ می باشد و بهترین مدرک برای فهم روابط انسانی است که همکاری نزدیک بین کشورهای همسایه، بویژه دو کشور همجوار را نشان می دهد.
درست در عصر مفرغ که انسان سازمان اجتماعی بهتری را تشکیل داده، باستان شناسی مدارک مثبتی برای همکاری اقتصادی و فنی در جهت وضع زندگی بهتر و تامین آسایش بیشتر انسان ارائه نموده است. در شبه قاره هند و پاکستان شواهد قدیمی از نقش و نگار های سفالینه های یافته شده از قلعه گل محمد و ژوب و دره لورالایی در بلوچستان، که در مرحله بعدی به مواد بزرگتری در مهرگر تبدیل شد، نشان از رشدی مداوم را مجسم می سازد. سپس این منطقه وارد مرحله تمدن سند پیشرفته می شود که شهرهای موهنجودارو و هاراپا نماینده آن هستند. بنظر می رسد چنین نقش و نگاری شهری نمی توانست بدون تماس عمیقی با فرهنگهای عصر مفرغ ایران، که مدارک آن از کاوش های بمپور، تپه یحیی، تپه سیلک و تپه حصار بدست آمده اند، گسترش پیدا کند. بنابراین، با تکیه بر داده های باستان شناختی می توان گفت که مردم فلات ایران و امتداد آن در بلوچستان و حتی در سند، روابط تجاری عمیقی با یکدیگر استوار کرده بودند.
در آغاز هزاره چهارم پ.م. تجارت همزمان با فن کوزه گری و تلاش انسان در تولید فرآورده های کشاورزی گسترش یافت و داد و ستد با دنیای غرب و شرق شروع شد. جو و گندم از ایران به مصر و اروپا رفت و ارزن از هند و از طریق ایران به غرب رسید. همچنین مقدار زیادی مهر و زیورآلات مشابه در ایران و سرتاسر حوزه وسیع سند و نواحی بین النهرین و آسیای میانه دلالت بر گستردگی تجاری در حوزه تمدن ایرانی در همین دوره دارد.
این مقاله سعی دارد با استفاده از مدارک باستان شناختی بحث و اثبات نماید که پیشرفتهای صورت گرفته در این حوزه وسیع بویژه در مکانهای باستانی ایران و هند غربی (پاکستان امروزی) بخاطر راههای ارتباطی مانند جاده ابریشم و داد و ستد های بازرگانی بوده است. نکته دیگر اثبات این تئوری است که این تجارت نه تنها انگیزه هایی را برای توسعه شهر نشینی ساده و ابتدایی در بخش های مختلف منطقه مورد بحث بوجود آورده بلکه موجب گسترش مبادلات فرهنگی بویژه در خصوص الگوی شهرسازی، معماری و هنر (بخصوص در موهنجودارو و شهر سوخته) شده است.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه آزمایش نیمه مخرب break-off برای ارزیابی مقاومت بتن حاوی الیاف فولادی در محل مورد بررسی قرار گرفته است. بتن حاوی الیاف فولادی بدلیل مزایای آن در افزایش چقرمگی و مقاومت بتن بویژه کششی و خمشی، در این مطالعه انتخاب شده است. بمنظور فراهم کردن یک پایگاه آماری کامل و جامع، ۲۴ طرح اختلاط با مقادیر مختلف عیار سیمان ۴۰۰، ۴۵۰ و ۵۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب با نسبت آب به سیمان ثابت ۰/۴، حداکثر اندازه سنگدانه ۱۲/۵ و ۲۵ میلیمتر و الیاف فولادی با نسبتهای حجمی ۰، ۰/۳۳، ۰/۶۷ و ۱ درصد در سنین مختلف ۱۴، ۲۸ و ۹۰ روز انتخاب گردید. سپس، عوامل تاثیرگذار بر خصوصیات بتن حاوی الیاف فولادی و همچنین نتایج آزمایش Break-off مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی ها نشان میدهد علاوه بر مشخصات آزمایش، درصد و مشخصات الیاف فولادی تاثیر بسزایی بر خواص بتن و نتایج آزمایش Break-off دارد. نتایج حاکی از آن است که ارزیابی مقاومت با روش فوق دارای قابلیت اعتماد مناسب می باشد، هر چند تخمین مقاومت بتن براساس یک منحنی کالیبراسیون کلی ممکن نیست. از اینرو منحنی های کالیبراسیون مستقل برای هر بتن با درصدهای متفاوت الیاف بمنظور تفسیر واقع گرایانه نتایج ارائه گردیده است.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله با استفاده از روابط حاکم بر مکانیک شکست و اجزای محدود، ترکخوردگی در مود اول (بازشدگی) برای تیرهای بتنآرمهی مقاومسازی شده با ورقهای کامپوزیتی براساس ارائهی روشی جدید، تحلیل و مدلسازی میشود. در این روش، برای شبیهسازی ترک، روابط تعیین ضرایب شدت تنش با حضور آرماتورها و ورق تقویتی توسعه داده میشوند. در روش پیشنهاد شده، اجزای تیر به دو دسته، شامل اجزای بدون ترک و دارای ترک تقسیم میشوند. در اجزای بدون ترک، از روابط، معادلات، ماتریس سختی و جرم متعارف حاکم بر تیر با در نظر گرفتن تغییرات ممان اینرسی ناشی از حضور آرماتورها و ورقهای تقویتی استفاده میگردد. در جزءمحدود دارای ترک، مشخصات ترک با استفاده از ایجاد یک نقص هندسی در مقطع تیر شبیهسازی میگردد. بهطوریکه کاهش سختی جزء دارای ترک به واسطهی تغییر ابعاد ناپیوستگی معادل میگردد. دراینجا تغییرات سختی جزء ترکخورده بهصورت تابعی از ضرایب شدت تنش اصلاح شده، محاسبه و ارائه میگردد. در روش حاضر، جزءمحدود دارای ترک، با تقسیم شدن به دو "ریز بخش" در دو طرف یک فنر پیچشی مدلسازی میگردد. کهدرآن با استفاده از اعمال معادلات پیوستگی در نقطهی ترک، ماتریسهای سختی و جرم دو ریز بخش و سپس ماتریس سختی و جرم اصلاحشدهی جزءمحدود دارای ترک استخراج میگردد. در ادامه این روش برای یک تحلیل ارتعاشی توسعه داده میشود. اثرات مکان ترک، و اثر گسترش ترک بر روی رفتار استاتیکی و ارتعاشی تیر بتنآرمه بررسی میگردد. برای اطمینان از صحت و دقت روش ارائه شده تمام تحلیلهای انجام شده، در نرم افزار آباکوس پیادهسازی میگردد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۸ - ( آذر ۱۴۰۰ )
چکیده
ریزپوشانی با پلیساکاریدها یکی از روشهای جدید جهت افزایش پایداری ترکیبات زیست فعال و همچنین بهبود قابلیت زندهمانی پروبیوتیکها در طی فرآوری و نگهداری مواد غذایی به شمار میرود. از این رو با توجه به مزایای بالای فرآوردههای پروبیوتیک در سلامت انسان، در این پژوهش اثرات ریزپوشانی لاکتوباسیلوس پلانتاروم توسط صمغهای کیتوزان، کتیرا و ترکیب آنها در غلظت ۱ درصد بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و پذیرش کلی آب آناناس در طول ۳۰ روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از کاهش pH و افزایش اسیدیته در نمونههای مورد بررسی بود (۰۵/۰P<). علاوه بر این، افزایش قابلیت زندهمانی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در نمونههای ریزپوشانی شده توسط ترکیب دو صمغ کیتوزان و کتیرا مشاهده شد به طوری که تعداد سلول زنده باکتری در روز سیام نگهداری بالاتر از log cfu/ml ۶ گزارش شد. اندیس فرمالین نیز در فاصله زمانی بین روز بیستم الی روز سیام، در همه نمونههای مورد بررسی افزایش یافت (۰۵/۰P<). همچنین بیشترین پذیرش کلی در بین نمونههای مورد بررسی متعلق به نمونههای حاوی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم ریزپوشانی شده با کیتوزان بود (۰۵/۰P<). نتایج نشان داد آب آناناس، بستر مناسبی برای رشد باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم بوده و میتواند به عنوان یک حامل برای انتقال سویههای پروبیوتیک به بدن انسان در نظر گرفته شود. علاوه بر این، افراد با نیازمندیهای غذایی خاص میتوانند از مزایای آب آناناس پروبیوتیک از جمله فقدان لاکتوز، کلسترول و غنی بودن از مواد معدنی بهرهمند شوند.
ابراهیم رستگار، سید حسن مطیعی لنگرودی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، حسن دارابی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
این پژوهش با هدف شناسایی و طبقهبندی انواع چالشهای (موانع و محدودیتها) سرمایهگذاری سرمایههای ارسالی مهاجران در آمایش و توسعه اقتصادی سکونتگاههای شهرستان لامرد است. در این محدوده و بر مبنای پژوهشهای پیشین نگارندگان کارکرد این جریان سرمایهگذاری از یک سو در فعالیتهای اقتصادی چندان قابل اعتنا نیست و از سوی دیگر این جریان سرمایهگذاری از انتظام فضایی و رویکردهای آمایش در نظام برنامهریزی تبعیت نمیکند. بر این مبنا این مقاله با روش تحقیق کیفی و با بهرهگیری از نظریه بنیانی درپی شناخت چالشهای سرمایههای ارسالی از دیدگاه جامعه ذینفعان با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند و نظری از کارشناسان سازمانهای دولتی و غیردولتی، نخبگان و معتمدان جامعه محلی برآمده است. نتایج حاصل از سه مرحله کدگذاری علمی در نظریه بنیانی بیانگر ۴۶ مفهوم، ۱۷ مقوله گسترده و در نهایت ۲ مقوله هستهای شامل «موانع و محدودیتهای انگیزشی سرمایهگذاری اقتصادی» و «موانع و محدودیتهای ساختاری– قانونی سرمایهگذاری اقتصادی» است. پس از بررسی شرایط علی، پدیده، زمینه، شرایط مداخلهگر، راهبردها و پیامدها هر یک از این مقولات هستهای، پدیده«موانع انگیزشی- ساختاری» به عنوان کانونیترین چالش پیشروی سرمایههای ارسالی مهاجران در توسعه اقتصادی با رویکرد آمایش در این عرصه مکانی– فضایی معرفی شد.