Roknaddin Eftekhari A, Fazel Niya G. Theoretical Explanation of Effective Factors on Rural People’s Knowledge and Awareness of Their Potentials and Environment Capacities. MJSP 2005; 9 (1) :111-149
URL:
http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-9079-fa.html
1- دانشیار گروه برنامهریزی و توسعه روستایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (5533 مشاهده)
بررسیها نشان میدهد که در دهههای گذشته بخشی از تلاشها و رویکردهای توسعه روستایی بر اقدامات ترویجی ـ اطلاعرسانی روستایی متمرکز بوده است. با گذشت زمان و طی بررسیها، برخی از کاستیهای رهیافت کلاسیک ترویج و اطلاعرسانی روستایی مشخص شد. در تلاش برای بازسازی و ارائه الگوی بهینه برنامهریزی ترویج و اطلاعرسانی روستایی سؤال اساسی این است که بنیانهای نظری و دیدگاههای مرتبط در تبیین عوامل، عناصر و شرایط تأثیرگذار بر شناخت و آگاهی روستاییان، چه معرفهایی را معرفی و ارائه میکنند تا در هنگام تهیه و تدوین استراتژیهای ترویج و اطلاعرسانی روستایی مورد توجه قرار گیرند؟
مقاله حاضر با رویکردی تبیینی و از طریق کنکاش در متون علمی به مطالعه برخی از عوامل، عناصر و شرایط تأثیرگذار بر شناخت و آگاهی روستاییان از توانشهای خود و محیط پیرامون میپردازد. نتایج تحقیق نشان میدهد، در تهیه و ارائه الگوی بهینه برنامهریزی ترویج و اطلاعرسانی روستایی، توجه به اصول چندگانه ذیل ضروری است:
اصل جریان دو سویه اطلاعات، اصل انطباق با شرایط محیطی و جغرافیایی، اصل سازگاری با ویژگیهای فرهنگی جوامع روستایی، اصل بهرهگیری از توان نهادهای محلی در برنامههای اقدام برای ترویج و اطلاعرسانی روستایی، اصل پوشش همگانی (دانستن حق همه است) و اصل پایداری محیطی.
دریافت: 1382/11/18 | پذیرش: 1383/3/12 | انتشار: 1389/2/7