دوره 25، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 95-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری، مدیریت گردشگری، دانشکده علوم گردشگری، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران
2- عضو هیات علمی ، manouchehrjahanian@gmail.com
3- استادیار، برنامه‌ریزی توریسم، دانشکده جغرافیا، دانشگاه خوارزمی، تهران
چکیده:   (2627 مشاهده)

گردشگری رویداد به‌عنوان یکی از انواع گردشگری که به‌گفتۀ گتز، چندین دهه است که در صنعت گردشگری و جامعۀ تحقیقاتی مطرح می‌شود، از عوامل انگیزشی مهم در گردشگری است که در برنامه­های توسعه و بازاریابی اکثر مناطق، عاملی مهم به‌شمار می‌رود. درصورتی که مدیران و برنامه­ریزان در تمامی سطوح و اشکال گردشگری، توسعه­ای تک‌بعدی را درنظر بگیرند و بدون توجه به ذی‌نفعان برای توسعه اقدام کنند، نخواهند توانست جاذبه­ای پایدار ایجاد کنند و دستیابی به اهداف متنوع توسعۀ رویداد امکان‌پذیر نخواهد بود.
پژوهش حاضر درراستای دستیابی به توسعۀ چندبعدی گردشگری مقصد با هدف تحلیل مؤلفه­های مؤثر بر ادراک سازمان­دهندگان رویدادهای گردشگری فرهنگی و مدیریت بهینۀ رویداد تنظیم و با استفاده از روش­شناسی ترکیبی و روش توصیفی-تحلیلی پیمایشی، ابعاد و مؤلفه­های مختلف مؤثر بر ادراک سازمان­دهندگان به‌عنوان بخشی از ذی‌نفعان رویداد شناسایی، تحلیل و اولویت‌بندی شد. بدین منظور، ابعاد مختلف ارائه‌شده ازسوی پژوهشگران واکاوی و به‌وسیلۀ پنل خبرگان دسته­بندی و هم‌مفهوم‌سازی شد و مؤلفه­های مؤثر بر ادراک سازمان­دهندگان رویداد ارائه گردید. پس از آن، با توزیع پرسشنامه درمیان 50 نفر از سازمان‌دهندگان رویداد بزرگداشت فردوسی در منطقۀ توسِ شهر مشهد که با تکنیک تمام‌شماری و به‌روش دلفی منتخب شدند، مؤلفه­های مؤثر بر رویداد سنجیده شد و سپس مؤلفه­های شناسایی‌شده با روش تاپسیس فازی تجزیه و تحلیل، دسته‌بندی و اولویت‌بندی گردید.
نتایج تحلیل­ها نشان می­دهد که ادراک فیزیکی با کسب رتبۀ نخست بیشترین تأثیر را بر درک سازمان­دهندگان از رویداد دارد؛ مقوله­ای که بیانگر این مهم است که فضاسازی­های فیزیکی، دسترسی‌پذیری، توسعۀ زیرساخت­ها، کیفیت­های محتوایی متنوع و زیبایی‌شناسانه و تصویرِ موردنظر به‌اندازۀ زیادی بر ایجاد درک بهتر و مؤثرتر از رویدادها و برنامه­ریزی متناسب با منطقه تأثیر می‌گذارد.

متن کامل [PDF 1399 kb]   (1911 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی و آمایش فرهنگی
دریافت: 1399/5/13 | پذیرش: 1399/11/1 | انتشار: 1400/1/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.