دوره 24، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 170-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشیار، برنامه‌ریزی شهری، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علّامه‌طباطبایی، تهران، ایران
2- دانشیار، جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران
3- کارشناسی‌ارشد، برنامه‌ریزی شهری، دانشکده علوم‌اجتماعی، دانشگاه علّامه‌طباطبایی، تهران، ایران ، ssr.ramezani@gmail.com
چکیده:   (3915 مشاهده)
 

شهر دماوند واقع در شرق استان تهران، به‌واسطۀ‌ ویژگی‌های خاص خود تحت تأثیر عوامل مختلف، تغییرات در جنبه‌های گوناگونی را تجربه می‌کند. یکی از شایع‌ترین تغییرات، مربوط به کاربری و پوشش اراضی است. لذا اطلاع از محورهای جهت جهت‌دهنده به تفکر افراد مطلع در بحث عوامل مؤثر بر تغییرات کاربری و پوشش اراضی شهر دماوند از موارد مهم در حوزه حوزۀ برنامه‌ریزی شهری آن محسوب می‌شود. در جهت پیگیری این هدف و با توجه به اهمیت بحث، در این پژوهش قابلیت کاربرد روش‌شناسی کیو بررسی‌ شده است. فضای گفتمان پژوهش شامل پایان‌نامه‌ها و مقالات معتبر (با موضوعات سنجش تغییرات کاربری و پوشش اراضی و عوامل مؤثر بر آن) است. به‌منظور پرهیز از سوگیری پژوهش، از نمونه کیو بی‌ساختار استفاده‌شده و روایی و پایایی روش پژوهش با استفاده از شاخص KMO (در نمونه موردی برابر 0.783) مورد بررسی قرارگرفته است. شناسایی الگوی ذهنی مشارکت‌کنندگان از طریق تحلیل عاملی به شیوه‌ی شیوۀ اکتشافی با استفاده از ماتریس همبستگی انجام‌ شده و روش مؤلفه‌های اصلی برای استخراج نهایی عوامل به‌کار رفته است. سرانجام چهار عامل (عامل جاذبه‌های شهری شهری‌شدن و ضعف بنیان‌های اقتصاد کشاورزی در ناحیه، عامل مدیریتی -ـ برنامه‌ریزی، عامل کالبدی -ـ محیطی و عامل فراهم بودن زیرساخت‌های شهری) با مجموع واریانس 75.074 درصد به‌عنوان عوامل اصلی در بحث تغییرات کاربری و پوشش اراضی شهر دماوند شناخته‌شده و به‌عنوان چارچوبچهارچوب و مبنای ارائه ارائۀ راهکارها و ارائه ارائۀ نظام پهنه‌بندی فعالیت پیشنهادی قرار‌گرفته‌اند.
 
 

 
متن کامل [PDF 1987 kb]   (2183 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1398/9/18 | پذیرش: 1399/3/18 | انتشار: 1399/4/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.