دوره 23، شماره 3 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 124-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jahani R, jahanidowlatabad S. Explaining functional-spatial failures of free zones with emphasis On trade and commerce (Case Study: Aras Free Trade Zone). MJSP 2019; 23 (3) :99-124
URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-30277-fa.html
جهانی دولت آباد رحمان، جهانی دولت آباد اسماعیل. تبیین نارسایی های کارکردی- فضایی مناطق آزاد با تأکید بر حوزه تجارت و بازرگانی (مورد مطالعه: منطقه آزاد تجاری- صنعتی ارس). آمایش فضا و ژئوماتیک. 1398; 23 (3) :99-124

URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-30277-fa.html


1- دانشگاه خوارزمی تهران
2- عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی ، sml.jahani@gmail.com
چکیده:   (8329 مشاهده)
مطالعات و پژوهش ­های انجام یافته، کم و بیش بر نارسایی­های کارکردی مناطق آزاد در کشور ایران اذعان داشته­اند. از نگاه این مطالعه، ریشه نارسایی ­های کارکردی در منطقه آزاد مستتر در الگوهای فضایی فعالیت­های اقتصادی آن است. این مقاله در نظر دارد نارسایی­های کارکردی- فضایی و منطق شکل­ گیری آن در حوزه تجارت و بازرگانی منطقه آزاد ارس را با رویکردی انتقادی و با تأکید بر ابعاد و زوایای پنهان آن، مورد کشف و احصاء قرار دهد. گردآوری داده­ ها بر اساس روش کیفی و با استفاده از تکنیک مصاحبه ­های انجام یافته است. از روش تحلیل محتوای جهت­ دار یا هدایت شده برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و از روش گلوله ­برفی نیز جهت انتخاب نمونه­ ها استفاده گردید. تعیین میزان حجم نمونه نیز بر اساس روش اشباع نظری صورت گرفت. 
نتایج مقاله نشان می ­دهد که کارکرد و فضاهای حوزه تجارت و بازرگانی در منطقه آزاد ارس با نارسایی­ هایی عمده­ای همچون ضعف مدیریتی، اقتصاد ناسالم، عدم برون­گرایی و اقتصاد ناپایدار عجین شده است. شکل­گیری فضای ناسالم اقتصادی همچون قاچاق کالا، خرید و فروش پروانه و ... در این حوزه تؤام با تغییرات پی­درپی مدیریتی و تشدید سیستم بوروکراتیک، همه نشان از استفاده ابزاری از فضاهای این حوزه و ناپایداری اقتصاد منطقه بواسطه عملکردهای فضایی آن دارد. از این منظر و با روند موجود، به جای اینکه منطقه آزاد روزنه­ای برای خروج کشور از اقتصاد وابسته و ضعیف باشد، برعکس محلی برای یادگیری و تمرینِ خصیصه­ های چنین اقتصادی است. 
متن کامل [PDF 630 kb]   (1818 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1397/11/18 | پذیرش: 1398/6/3 | انتشار: 1398/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.