دوره 20، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 250-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

dayyani L. -. MJSP 2016; 20 (2) :191-250
افتخاری عبدالرضا رکن الدین، دیانی لیلا، افتخاری احسان. تحلیل محتوایی حقوق شهروندی روستایی در برنامه های پنج ساله توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (2) :191-250

1- عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشگاه آزاد
امروزه حق برخورداری از توسعه (حق توسعه‌یافتگی، حق شهروندی و ...) در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، کالبدی/ زیست‌محیطی به‌طور هم‌زمان و هم‌وزن حق غیرقابل انکار هر شهروند است. پارادایم توسعه پایدار با رویکرد نوین در حقوق شهروندی (رویکرد نظام‌مند و همه جانبه) تلاش دارد به موازات نهادینه کردن حقوق همه جانبه انسان‌ها و مکان‌ها، حقوق گروه‌های هدف (زنان، کودکان، فقرا و مانند آن) را نیز در اولویت قرار دهد. شهروند در منابع حقوقی و توسعه‌ای به افرادی گفته می‌شود که تابعیت و اقامت (دائم و موقت) کشوری را داراست و به تبع این وابستگی از حقوق و مزایایی برخوردار می‌شوند که در قانون اساسی و سایر قوانین عادی در آن کشور به رسمیت شناخته شده است. در این راستا پرسش اساسی این است که جمهوری اسلامی در برنامه خود به چه میزان به حقوق شهروندی روستایی توجه کرده است؟ برای پاسخ علمی به پرسش، مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و به شیوه تحلیل محتوا با نگاه نظام‌مند و همه جانبه به حقوقشهروندی روستایی در برنامه‌های پنج‌گانه توسعه جمهوری اسلامی ایران است. یافته‌ها نشان می‌دهد که در نظام برنامه‌ریزی کشور توجه به مقوله حقوق شهروندی روستایی چه به‌صورت مستقیم و یا غیرمستقیم در برنامه‌ها (هر چند به‌صورت بسیار اندک) شده است و از برنامه اول تا پنجم (به جزء برنامه دوم که حقوقی مورد نظر نبوده) به لحاظ فراوانی اهداف، سیاست‌ها و اقدامات از یک روند تکاملی برخوردار است، ولی از کاستی‌های ساختاری به لحاظ ایده، برنامه‌ریزی و مدیریت برخوردار است.

نوع مقاله: علمی پژوهشی مستقل | موضوع مقاله: برنامه ریزی روستائی و عشایری
دریافت: 1393/10/10 | پذیرش: 1394/7/20 | انتشار: 1395/8/1