دوره 14، شماره 1 - ( 1389 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 56-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

B.Khatibi M. The changes in physical and chemical properties of soils on lengh of slope and the role of these changes on soiles erosive characterizes in mountain (imphasis on Gully erosion) Case study: North west of Sabalan(From Ahar to Meshkin Shahr). MJSP 2010; 14 (1) :33-56
بیاتی خطیبی مریم. نقش تغییرات ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک‌ها در طول دامنه‌ها در فرسایش‌پذیر شدن خاک‌های کوهستان ها (با تأکید برفرسایش خندقی‌): دامنه‌های شمال غربی سبلان (ازاهر تا مشکین شهر). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1389; 14 (1) :33-56

دانشیار گروه پژوهشی جغرافیای دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
درمحدوده‌های کوهستانی ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک‌ها، متأثر از تفاوت در ویژگی‌های عناصر دامنه‌ای متفاوت است. عناصر دامنه‌ای علاوه بر تأثیرگذاری به این ویژگی‌ها، به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر حساسیت فرسایش‌پذیری خاک‌ها نیز تأثیرمی‌گذارند. به لحاظ تغییرات سریع در‌ ویژگی‌های خاک‌ها درطول دامنه‌ها، توجه به تأثیراین تغییرات در میزان فرسایش‌پذیری خاک‌ها و همچنین توجه به تمامی آنها در اعمال هرگونه اقدامات حفاظتی خاک از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هریک از ویژگی‌های خاک، یعنی بافت، ساختمان خاک، مقادیر کربن آلی، میزان هدایت الکتریکی‌، pH، رطوبت خاک متأثر از عناصر دامنه‌ای، به نحوی در فرسایش‌پذیری خاک‌ها و یا حاصلخیزی آنهامؤثرند. به لحاظ اهمیت این تأثیرات، با هدف بررسی فرسایش توده‌ای خاک در محدوده مطالعه شده، به عنوان یک منطقه کوهستانی (واقع در جغرافیایی َ15 038 تا َ30 038 عرض شمالی وَ 00047 تا َ380 47 طول‌شرقی، بین اهر و مشکین‌شهر). سعی شده است تا نقش عناصر دامنه‌ای در تعیین ویژگی‌های اصلی خاک و در نهایت در میزان فرسایش‌پذیری آن مورد بررسی قرارگیرد. در این مطالعه ابتدا با استفاده از نمونه‌های برداشت شده از بخش‌های مختلف منطقه، ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک‌ها در طول دامنه‌ها مورد تحلیل قرارگرفته و با استفاده از روش‌های آماری، نقش عناصر دامنه‌ای در طویل‌شدن خندق‌ها بررسی شده است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که نقش عناصر دامنه‌ای در تغییر ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی و همچنین نقش طول دامنه در طویل شدن خندق‌ها تعیین کننده است.

دریافت: 1386/8/21 | پذیرش: 1387/3/8 | انتشار: 1389/7/21