دوره 20، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 169-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khoshal Dastjerdi J, nazari A, Fallahi H A, Ghangharmeh A. -. MJSP 2016; 20 (2) :141-169
خوشحال دستجردی جواد، نظری عبدالقدیر، فلاحی حسین‌علی، قانقرمه عبدالعظیم. برآورد نیازهای حرارتی و تقویمی فازهای فنولوژیک گندم دیم رقم کوهدشت در شهرستان گنبدکاووس. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (2) :141-169

1- دانشیار دانشکده‌ جغرافیا و برنامه ریزی دانشگاه اصفهان
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان
3- مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
4- استادیار گروه جغرافیا دانشکده علوم انسانی دانشگاه گلستان
حیات، ممات و تمام فعالیت‌های بیولوژیک گیاه در فازهای مختلف به شرایط محیطی و به‌ویژه شرایط آب و هوایی دارد. با کاربرد داده و تکنیک‌های هوا و اقلیم‌شناسی کشاورزی در زراعت می‌توان کارایی فعالیت‌های زیستی گیاه را به بیشینه رساند و بازده کمی و کیفی محصول را در واحد سطح به بالاترین میزان خود ارتقاء داد. هدف از تحقیق حاضر تعیین واحدهای حرارتی مورد نیاز گندم دیم رقم کوهدشت در فصل رشد و هر یک از فازهای فنولوژیک آن و نیز برآورد طول این فازها در سال‌های متفاوت برای ارائه یک تقویم زراعی بوده است. برای انجام آن پس از گردآوری داده‌ها از مراکز تولید داده، مزرعه‌ای آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان تأسیس و به مدت 4 سال در آن هم‌زمان با برداشت‌های آب و هوایی اقدام به دیده‌بانی‌های فنولوژیک گردید، سپس داده‌های حاصل به کمک نرم‌افزارهای اکسل، SPSS و GIS تحلیل و نتایج آن استخراج شد. یافته‌ها: طول فصل رشد و میزان متوسط عملکرد محصول در طی سال‌های تحقیق به ترتیب 183 روز و 5/3116 کیلوگرم بوده است.جالب‌ترین نتیجه حاصل از این تحقیق اهمیت بالاتر جمع ساعات آفتابی نسبت به جمع واحدهای حرارتی و یا میزان آب در اختیار گیاه بوده است.

واژگان کلیدی: تقویم زراعی، درجه- روز رشد، فازهای فنولوژیک، گنبدکاووس و گندم رقم کوهدشت.
نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: مدل ها،تکنیکها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1393/10/5 | پذیرش: 1394/2/7 | انتشار: 1395/8/1