دوره 15، شماره 1 - ( 1390 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 172-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

شیرزادی بابکان علی، مسگری محمدسعدی. مدل سازی تقاضای سفر با استفاده از بلوک های آماری: مطالعه موردی شهر تهران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1390; 15 (1) :151-172

1- دانشجوی دکترای دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
2- استادیار نقشه برداری دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
در این مقاله با استفاده از بلوک های آماری شهر تهران به مدل سازی تقاضای سفر در سیستم های اطلاعات مکانی پرداخته شده است. برای نیل به این هدف از 3191 بلوک آماری شهر تهران به عنوان نواحی ترافیکی جهت نمایش مبدأ- مقصدهای سفر استفاده شد. پس از آماده سازی اطلاعات مکانی و توصیفی مورد نیاز در محیط GIS، به براورد تولید و جذب سفر برای هر یک از نواحی ترافیکی پرداخته شد. برای این منظور، مدل هایی به تفکیک اهداف سفر با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره توسعه داده شدند. سپس با توجه به میزان تولید و جذب سفر تخمین زده شده برای هر یک از نواحی و فاصله مکانی بین آن ها، با استفاده از مدل جاذبه به توزیع سفر میان آن ها پرداخته شد. برای بهبود مدل سازی توزیع سفر از طول کوتاه ترین مسیر موجود بر روی شبکه معابر به عنوان فاصله میان نواحی استفاده شد. در نهایت ماتریس مبدأ- مقصد که خروجی نهایی توزیع سفر است، به دست آمد. این ماتریس حجم تقاضای سفر روزانه میان مکان های مختلف را نشان می دهد و می تواند کمک شایان توجه ای به تصمیم گیران و برنامه ریزان حمل و نقل برای توسعه و مدیریت بهینه حمل و نقل شهری کند.

دریافت: 1387/11/27 | پذیرش: 1390/4/11 | انتشار: 1390/4/22