دوره 14، شماره 1 - ( 1389 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 234-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zeaiean firouzabadi P, Valikhani A, Ghanavati E. Coastal Land Form and High/ low Tide Mapping using Remote Sensing, GIS and GPS Technology in coastal regulation zone: Boshehr Area. MJSP 2010; 14 (1) :213-234
ضیائیان فیروزآبادی پرویز، ولیخانی احمد رضا، قنواتی عزت الله. تهیه نقشه لندفرم و جزر و مد ساحل شهرستان بوشهر با استفاده از RS، GIS، GPS در محدوده قانون‌مند ساحلی (CRZ). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1389; 14 (1) :213-234

1- دانشیار، گروه جغرافیا، دانشگاه تربیت معلم، تهران، ایران
2- کارشناس ‌ارشد ژئومورفولوژی، دانشگاه تربیت معلم، تهران، ایران
منطقه مطالعه شده شهرستان بوشهر با موقعیت بندری در ساحل آب‌های گرم خلیج فارس در استان بوشهر قرار گرفته و جزء مناطق ساحلی است و در محل تلاقی دو محیط خشکی و دریا می‌باشد. چنین موقعیت ویژه‌ای موجب شکل‌گیری شکل‌ها و لندفرم‌های خاصی در منطقه، به‌ویژه در محدوده قانون‌مند ساحلی CRZ شده است. در این پژوهش ابتدا به بررسی منطقه از نظر زمین‌شناسی، خاک‌شناسی، اقلیمی و هیدرولوژیکی پرداخته شده و در مرحله بعد به بیان ویژگی نواحی ساحلی، تعریف CRZ، طبقه‌بندی لندفرم‌های ساحلی و تعریف دقیق آنها، تهیه آمار جزر و مد اقدام شد. با استفاده از دانش سنجش از دور (RS) ابتدا عملیات پیش‌پردازش و پردازش بر روی داده‌های ماهواره‌ای اعمال و با روش تفسیر رقومی و چشمی فرم‌های غالب در منطقه شناسایی شد. همچنین با استفاده از خطوط جزر و مد و خط ساحلی استخراج شده از داده ماهواره‌ای، منطقه CRZ مشخص و پس از مقایسه نتایج به‌دست آمده با برداشت‌های زمینی، نقشه لندفرم در محدوده قانونمند ساحل در محیط GIS تهیه شد. این نقشه نشان داد که ساحل شهرستان بوشهر از نوع ساحل پلاژیک بوده و در شکل‌دهی آن عوامل فرسایش خشکی نقش بیشتری را نسبت به عوامل فرسایش دریا داشته‌اند و همچنین در این منطقه قوانین مربوط مناطق ساحلی در محدوده CRZ رعایت نشده است که این امر باید به جد مورد توجه قرار گیرد.

دریافت: 1385/9/4 | پذیرش: 1387/7/21 | انتشار: 1388/7/12