دوره 13، شماره 2 - ( 1388 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 195-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roknaddin Eftekhari A, Vojdani Tehrani H, Ali Razini E. Evaluation & Prioritization of Iranian Free Trade Zones Using MADM Method. MJSP 2009; 13 (2) :142-195
رکن‌ الدین افتخاری عبدالرضا، وجدانی طهرانی هدیه، علی رازینی ابراهیم. ارزیابی و اولویت‌بندی مناطق آزاد تجاری ایران با استفاده از روش MADM. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1388; 13 (2) :142-195

1- دانشیار گروه برنامه‌ریزی و توسعه روستایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- کارشناس ارشد برنامه‌ریزی و توسعه اقتصادی، عضو هیأت علمی ـ پژوهشی مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، تهران، ایران
3- استادیار گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی کرج، ایران
با توجه به نقش و جایگاه مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی در تعامل با اقتصاد جهانی، توجه ویژه به چنین مناطقی ضرورت یافته و رتبه‌بندی و اولویت‌بندی فعالیتهای اقتصادی آنها از اهمیت خاصی برخوردار می‌شود، از این رو در این مقاله به‌منظور تخصیص هر چه بهینه‌تر منابع اقتصادی کشور، اولویت‌بندی مناطق آزاد با استفاده از روشهای تصمیم‌گیری چندمتغیره برای سال 1383 مورد آزمون قرار گرفته و سپس به‌منظور ترکیب بهینه نتایج تکنیکهای به‌کار رفته با استفاده از روشهای مختلفی چون (بوردا، کوپلند و پوزت) رتبه‌بندی نهایی مناطق صورت گرفته است. نتایج به‌دست آمده از ترکیب روشهای مذکور حاکی از آن است که منطقه آزاد کیش از بالاترین رتبه برخوردار بوده و پس از آن به ترتیب مناطق آزاد قشم و چابهار قرار دارند، از این رو می‌توان به افزایش سرمایه‌گذاریهای خارجی و دستیابی به بازار جهانی و منطقه‌ای با استفاده از این رتبه‌بندی توجه کرد.

دریافت: 1386/8/2 | پذیرش: 1387/4/29 | انتشار: 1389/2/12