دوره 15، شماره 2 - ( 1390 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 80-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Analysis of Economic and Social Effective Factors on Rural Poverty Alleviation with Emphasize on Nutritional Poverty Case Study: Khalejestan District in Qom Province. MJSP 2011; 15 (2) :61-80
پورطاهری مهدی، طالبی حسین، افتخاری عبدالرضا رکن الدین. تحلیل عوامل اقتصادی و اجتماعی مؤثر بر کاهش فقر روستایی با تأکید بر فقر غذایی: بخش خلجستان استان قم. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1390; 15 (2) :61-80

1- استادیار جغرافیای روستایی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشیار جغرافیای روستایی دانشگاه تربیت مدرس
یکی از شاخص‌های مهم توسعه پایدار روستایی کاهش فقر است. مبارزه با فقر شرط لزوم دستیابی به توسعه پایدار روستایی می‌باشد. در ایران علی‌رغم تلاش‌های بسیار می‌توان گفت که بسیاری از روستاهای کشور در فقر نسبی به‌سر می‌برند. این مقاله به دنبال دست پیدا کردن به برخی از ریشه‌های اقتصادی و اجتماعی فقر روستایی در بخش خلجستان شهرستان قم است. به این منظور فقر خانوارهای نمونه به‌وسیله شاخص مصرف کالری در نزد 265 خانوار از 17 روستا از طریق پرسشنامه ارزیابی و سنجش شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که عوامل اقتصادی در مقایسه با عوامل اجتماعی نقش بیش‌تری در شکل‌گیری فقر در منطقه مورد مطالعه دارند. مجموع عوامل اقتصادی در تحلیل روابط، 5/54 درصد تغییرات و عوامل اجتماعی نیز در مجموع 5/14 درصد تغییرات شاخص فقر را توجیه می‌کنند. به نظر می‌رسد که در تدوین برنامه‌های مبارزه با فقر روستایی در منطقه مورد مطالعه، باید مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی و اجتماعی در نظر گرفته شوند.

دریافت: 1389/8/17 | پذیرش: 1390/7/20 | انتشار: 1390/10/11