دوره 20، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 190-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

rafiyan M, khodaee Z, dadashpour H. Studying the place attachment from the view of teenagers with emphasis on community capacity (Physical- Social). MJSP 2016; 20 (2) :169-190
رفیعیان مجتبی، خدائی زهرا، داداش پور هاشم، تقوایی علی اکبر. تحلیل میزان دلبستگی نوجوانان از محیط های عمومی شهری با تأکید بر ظرفیت اجتماعات محلی (اجتماعی- مکانی). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (2) :169-190

1- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
مکان علاوه‌بر بعد مادی، از بعد غیرمادی نیز برخوردار بوده و احساساتی در ساکنان خود ایجاد می‌کند. به واسطه این احساسات نوعی دلبستگی به مکان در افراد ایجاد شده که منجر به شکل‌گیری هویت مکانی می‌شود. هدف اصلی این پژوهش تبیین دلبستگی به مکان در نوجوانان ساکن در محله‌های منتخبی از شهر تهران است. این حس دلبستگی مکانی بر ظرفیت اجتماعی با تأکید بر سرمایه اجتماعی و ظرفیت مکانی با تأکید بر کیفیت محیط سکونت تأثیر می‌گذارد که در این فرآیند تحلیل می شود، همچنین کاربرد مدل‌های ساختاری (به دلیل چند بعدی بودن ابعاد بررسی و وجود متغیرهای مکنون) در حوزه مطالعات شهری معرفی می شود.
دراینتحقیقتحلیلیوهمبستگی،نمونه‌ای 475نفریاز نوجوانان محله‌های مناطق 17، 10، 8، 1 شهرتهران که به روش طبقه‌ای سیستماتیک انتخاب شده بودند، گردآوری شدهریکازمتغیرهایپنج‌گانه تحقیق شاملظرفیت اجتماعی، ظرفیت مکانی، امنیت اجتماعی، دسترسی به خدمات و خاستگاه اقتصادی- اجتماعی با استفادهازروش «مدل‌سازی معادلات ساختاری»و تکنیک «تحلیل مسیر» موردبررسیقرارگرفت.سپسسهمدلازچگونگی روابط متفاوتمیانمتغیرهاتهیهشدکهنتایجآن‌هانشانمی‌دهد مدل تأثیرگذاری حس دلبستگی به مکان در میان نوجوانان، از طریق متغیرهای ظرفیت مکانی و دسترسی به خدمات بهتر از دیگر روابط را آشکار می‌کند. بیشترین اثر علی را بر متغیر دلبستگی به مکان داشته و در مجموع 73‌درصد از واریانس آن را تبیین می‌کنند. بر مبنای یافته‌های پژوهش هر چهار متغیر اصلی تحقیق یعنی: «ظرفیت مکانی»، «ظرفیت اجتماعی»، «دسترسی به خدمات»، «امنیت اجتماعی» و متغیر جانبی «خاستگاه اقتصادی- اجتماعی» با متغیر وابسته «میزان دلبستگی به مکان» رابطه معنی‌داری داشته‌اند (p<.01) و این نتایج با ضریب اطمینان 99‌درصد قابلیت تعمیم به نوجوانان ساکن در محله‌های منتخب است.

نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: مدل ها،تکنیکها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1394/3/21 | پذیرش: 1394/6/26 | انتشار: 1395/8/1