دوره 20، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 140-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

fatahi A. -. MJSP 2016; 20 (2) :115-140
URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-7135-fa.html
پورطاهری مهدی، فتاحی احدالله، نعمتی رضا، ادینه وند اسماعیل. تبیین مزیت های استفاده از مدل ترکیبی تصمیم‌گیری WASPAS در مکان یابی روستاهای هدف گردشگری (مطالعه موردی روستاهای هدف گردشکری استان لرستان). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (2) :115-140

URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-7135-fa.html


1- مدیرگروه گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس
4- دانشجوی دکتری تربیت مدرس
چکیده:   (8978 مشاهده)
همان‌گونه که شناخت پدیده‌های دنیای پیرامون، بیان واقعیت‌های طبیعی انسانی و سیستم‌های فضایی برمبنای یک تئوریک قوی استوار هستند استفاده از مدل‌ها و روش‌های کمی به‌عنوان ابزاری قوی برای شناخت بهتر آن‌ها نیز ضروری است. امروزه در راستای قانون‌مند‌شدن علوم انسانی استفاده از ارقام و تکنیک‌های آماری و ریاضی در تحقیقات این علوم متداول شده است هدف این پژوهش تبیین مزیت‌های استفاده از مدل ترکیبی تصمیم‌گیری WASPASاست. تکنیک تولید وزنی یک تکنیک بسار دقیق و ماتریس تصمیم‌گیری آن بر پایه داده‌های عینی استو برای تصمیم‌گیری در زمینه مسائل بسیار حساس کاربرد دارد. براین اساس در این پژوهش تأکید بر اولویت‌بندی روستاهای گردشگری با استفاده از تکنیک WASPASاست، بنابراین شاخص‌های انتخابی مبتنی‌بر شاخص‌های مکانی است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. برای شناسایی شاخص‌های روستاهای هدف گردشگری از مطالعات مرتبط با حوزه تخصصی گردشگری بهره گرفته شد. بر این اساس، 13 معیار و 48 زیر‌معیار شناسایی و مبنایی برای گردآوری اطلاعات مربوط به روستاهای گردشگری شد. جهت به‌دست‌آوردن امتیاز هر معیار که دارای چند زیر معیار است از روش شاخص مرکزیت استفاده و نمره هر معیار با توجه به زیر معیارهای آن محاسبه شد، سپس با استفاده از مدل ارزیابی تولید وزنی تجمعی به اولویت‌بندی روستاهای گردشگری پرداخته شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد که روستاهای درب گنبد، بیشه و ولیعصر به‌ترتیب قابلیت بیشتری برای توسعه و سرمایه‌گذاری فعالیت‌های گردشگری دارند و روستاهای شول‌آباد، حشمت‌آباد و ونایی به نسبت قابلیت توسعه کمتری دارند، به گونه‌ایی که خروجی حاصل از مدل به خوبی با واقعیت‌های موجود منطبق است.
 
متن کامل [PDF 1081 kb]   (3127 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی مستقل | موضوع مقاله: مدل ها،تکنیکها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1394/3/3 | پذیرش: 1394/9/21 | انتشار: 1395/8/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.