دوره 13، شماره 1 - ( 1388 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 163-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hafeznia M R, Valigholizadeh A, Ahmadypur Z. Study and Analysis of the Role of Population in Geopolitical Weight IRAN. MJSP 2009; 13 (1) :129-163
حافظ نیا محمدرضا، ولیقلی زاده علی، احمدی پور زهرا. بررسی و تحلیل نقش جمعیت در وزن ژئوپلیتیکی ایران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1388; 13 (1) :129-163

1- استاد جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- استادیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
با اینکه موضوع جمعیت از مباحث جغرافیای انسانی، جغرافیای جمعیت و جامعه شناسی به شمار می رود، اما اثربخشی سیاسی آن باید در جغرافیای سیاسی مورد بررسی قرار گیرد. در حقیقت انسان به عنوان یکی از دو عنصر اصلی ژئوپلیتیک (جغرافیا و انسان)، ماهیت پویا و دیالکتیک ژئوپولیتیک است. بر این اساس، همیشه از پدیده هایی می باشد که در مبحث قدرت و سیاست مورد بررسی است. متغیر جمعیت به عنوان یک عامل مؤثر در توسعه ملی، قدرت و دفاع ملی کشور، از دو بعد کمّی و کیفی ویژگیهای مختلفی دارد که هر کدام از این ویژگیها می توانند به عنوان عواملی مثبت و یا منفی در تکوین و تثبیت وزن ژئوپلیتیکی کشور عمل کنند. جمعیت ایران در حال حاضر با توجه به تغییراتی که در چند دهه گذشته شاهد آن بوده است، علی رغم وضعیت کمّی مناسب، به لحاظ ویژگیهای کیفی رضایت بخش نیست. در این میان، چیزی که بیشتر از همه جلب توجه می کند، آن است که تغییرات عمده در بعد کیفی جمعیت ایران با مؤلفه های قومیتی، زبانی، فرهنگی و مذهبی جامعه ایرانی ارتباط تنگاتنگی داشته است؛ به طورکلی این مقاله علی رغم مباحث نظری آن، ضمن مطالعه کمّی و کیفی جمعیت ایران با مبنا قراردادن آمار مربوط به سرشماری 1385 و مقایسه آن با آمار چند دوره قبل، پاسخگوی این سؤال اصلی است که نقش جمعیت ایران در شکلدهی وزن ژئوپلیتیکی آن چیست؟
واژه‌های کلیدی: ایران، جمعیت، وزن ژئوپلیتیک

دریافت: 1386/4/26 | پذیرش: 1386/12/5 | انتشار: 1388/12/20