دوره 26، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 112-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

azadbakht M, Mohammadi Dah Cheshme M, Jahanifar M. Tour Guides and Tourism Security: Modelling and Measuring for the Khuzestan Tourism Exemplary Cities. MJSP 2023; 26 (4) :86-112
آزادبخت مریم، محمدی ده چشمه مصطفی، جهانی فر مجتبی. امنیت گردشگری از نگاه راهنمایان تور: مدل سازی و سنجش برای شهرهای نمونه گردشگری خوزستان. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (4) :86-112

1- : دانشجوی دکتری برنامه‌ریزی شهری دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران ، m-azadbakht@stu.scu.ir
2- دانشیار گروه برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران
3- استادیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران
یکی از مهم‌ترین جنبش‌های خانوادگی و شهری گردشگری است. این روزها از گردشگری با عنوان صنعت یاد می‌شود، که تأمین امنیت آن و پایداری توسعه برای گردشگری از مهم‌ترین دغدغه‌های برنامه‌ریزان شهری است. در این پژوهش سعی شده است مهم‌ترین شاخص‌های امنیت گردشگری با تکیه بر جغرافیای استان خوزستان استخراج و به‌لحاظ اهمیت معرفی شوند. از روش تحلیل مضمون و مدل‌یابی معادلات ساختاری برای تحلیل داده‌ها استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که شاخص‌های زمینه‌ای مثل امنیت فضا، طبیعت و جغرافیای شهر، سرزندگی و میزان توجه به تفاوت‌های فردی و جنسیتی بیشترین تأثیر را بر امنیت شهر دارند و در مقابل طراحی مناسب فضای شهری، حمل و نقل و ارتباط مناسب، و امنیت محلی در کنار امکانات رفاهی و گردشگری مناسب مهم‌ترین شرایط علّی را برای امنیت گردشگری فراهم می‌کنند. مدل‌یابی علّی نشان داد که طراحی و برنامه‌ریزی باکیفیت در فضای شهری مهم‌ترین عامل در افزایش امنیت گردشگری و جذب گردشگر است. پیشنهاد می‌شود که طراحان و برنامه‌ریزان فضای شهری به عناصر شهر، گرافیک شهر، دسترس‌پذیری شهر، و زیست‌پذیری آن بیشتر توجه داشته باشند تا زمینۀ مناسبی را برای افزیش امنیت گردشگری فراهم کنند. افزایش کمی و کیفی اماکن تفریحی و گردشگری در کنار ترمیم و توسعۀ سیستم حمل و نقل نقش سازنده‌ای در ایجاد امنیت گردشگری دارند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی گردشگری و اقتصاد فضا
دریافت: 1401/10/1 | پذیرش: 1401/11/16 | انتشار: 1401/12/10