دوره 10، شماره 1 - ( 1385 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 172-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmady pour Z, Mohamad pour A. Role of transition in border function on geographical space (Region subjected to study: Bajgiran area in the Iran and Turkmenistan Border). MJSP 2006; 10 (1) :147-172
احمدی پور زهرا، محمد پور علی. نقش تحول کارکرد مرز بر فضای جغرافیایی (منطقه مورد مطالعه: بخش باجگیران در مرز ایران و ترکمنستان). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1385; 10 (1) :147-172

1- دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشجوی دوره دکتری جغرافیای سیاسی، دانشگاه نهران
یکی از عمده‌ترین تحولات دهه گذشته فروپاشی شوروی و فروریختن دیوار آهنین بلوک شرق بود. بعد از این فروپاشی باز شدن مرز ایران و ترکمنستان در استان‌های خراسان و گلستان از جمله وقایعی بود که موجب تحولات عظیمی در سطح استانهای مزبور و منطقه گردید که مناطق مرزی نیز از این تحولات در امان نماندند. این‌ مقاله بخشی از یک تحقیق میدانی بوده است که‌ با استفاده‌ از منابع‌ کتابخانه ای‌ و همچنین‌ کار میدانی با انجام مصاحبه‌ با مسئولین‌ و مردم محلی‌ و با استفاده از پرسشنامه‌های‌ پخش‌ شده‌ در سطح‌ روستاهای منطقه مورد مطالعه (باشیوه مطالعه پانل) و در نهایت‌ با استفاده‌ از مشاهدات‌ محلی تهیه شده و سعی دارد تا تحولات فضایی صورت‌گرفته در منطقه مرزی باجگیران در دوره بعد از بازگشایی و مقایسه آن با دوره قبل از بازگشایی مرز را بررسی‌ کند. فرضیه اصلی تحقیق عبارت است ازاینکه: " بازگشایی مرز ایران و ترکمنستان در منطقه باجگیران باعث تحول در کارکرد مرز شده و این تحول کارکردی فضای جغرافیایی جدیدی را در زمینه های مختلف ایجاد کرده است". بعد از بازگشایی مرز ایران و ترکمنستان در منطقه باجگیران، این منطقه شاهد تغییرات فضایی و جغرافیایی در زمینه‌های حمل و نقل،‌ سکونتگاههای روستایی-شهری، ارتباطات و تاسیسات عمومی و دایر شدن تعداد زیادی از نمایندگی‌های ادارات و سازمانهای دولتی و غیر دولتی و همچنین تغییر روند حرکت جمعیت بخصوص در شهر باجگیران بوده است، بطوری که نمای این شهر نسبت به قبل از بازگشایی تحولی اساسی داشته است. تحقیق فوق با هدف بررسی تحولات فضایی و ساختاری صورت گرفته در منطقه مرزی باجگیران با استفاده از شاخصهای مورد نظر اثرات تحول کارکرد مرز را مورد بررسی قرار خواهد داد.

دریافت: 1383/8/18 | پذیرش: 1384/8/14 | انتشار: 1385/7/1