دوره 26، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 151-130 | برگشت به فهرست نسخه ها

Opera Jouneghani E, Talebi P, Shateri M. Estimating the Economic Value of Chaleshtor Castle Via Using the individual Travel Cost Method. MJSP 2022; 26 (3) :130-151
اپرا جونقانی الهام، طالبی پگاه، شاطری میترا. برآورد ارزش اقتصادی قلعه چالشتر با استفاده از روش هزینه سفر فردی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (3) :130-151

1- دانشگاه یزد، یزد، ایران
2- دانشگاه شهرکرد، چهارمحال و بختیاری، ایران ، pegahtalebi05@gmail.com
3- دانشگاه شهرکرد. چهارمحال و بختیاری، ایران
ضرورت آگاهی از ارزش اقتصادی مکان‌های تاریخی و گردشگری و عوامل مؤثر بر آن از نظر ایجاد اشتغال، تولید، درآمد منطقه و همچنین سرمایه‌گذاری عمومی و سیاستگذاری مناسب برای بهبود کیفی آن بر کسی پوشیده نیست و از اهمیت بسیاری برخوردار است. قلعۀ چالشتر به‌عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین آثار تاریخی استان چهارمحال و بختیاری، هر ساله مقصدی مهم برای گردشگران این خطه به‌شمار می‌آید. هدف از پژوهش حاضر پاسخ‌گویی به این سؤال است که ارزش اقتصادی سالانۀ قلعۀ چالشتر چقدر است؟ بنابراین برای پاسخ‌گویی به این سؤال از روش هزینۀ فردی استفاده شده است. جامعۀ آماری مورد بررسی در این پژوهش شامل تمام بازدیدکنندگان قلعۀ چالشتر است که از میان آن‌ها با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، نمونه‌ای معادل 130 نفر از طریق تکمیل پرسش‌نامه در تابستان سال 1401 مورد سؤال قرار گرفتند و داده‌ها توصیف و تجزیه و تحلیل شدند. در این پژوهش تابع تولید هزینۀ سفر براساس فرم خطی و با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) برآورد شد. براساس نتایج، متغیرهای هزینۀ سفر و نوع وسیلۀ نقلیه برای رسیدن به مقصد از عوامل مؤثر بر تعداد بازدیدهای سالانه هستند. به‌گونه‌ای که هرکدام از این متغیرها به ترتیب با ضریب 0002/0- و 287/0- به کاهش تعداد بازدیدها منجر خواهند شد. با توجه به نتایج، میانگین ارزش تفریحی خانوار برای بازدید از قلعۀ چالشتر با استفاده از روش هزینۀ سفر در سال  295 هزار 260 ریال و میزان کل مازاد مصرف‌کننده در سال 230 میلیون و 252 هزار و 925 ریال برآورد شده است. یافته‌های پژوهش می‌تواند راهنمایی برای برنامه‌ریزان سازمان میراث فرهنگی جهت تعیین بهای مناسب بلیت، تأمین مالی هزینه‌ها و ارائۀ خدمات در قلعه باشد. ازاین‌رو پیشنهاد می‌شود با ایجاد مراکز فرهنگی مانند کتابخانه‌ها، مراکز صنایع‌ دستی، احداث مکان‌های استراحتی ازجمله رستوران، کافه، مراکز بازی برای کودکان و .... گامی در راستای افزایش جذابیت و جذب گردشگر به این منطقه برداشته شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی گردشگری و اقتصاد فضا
دریافت: 1401/7/28 | پذیرش: 1401/9/12 | انتشار: 1401/8/10