دوره 26، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 46-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheri A, Ahmady poor Z, Hafeznia M R. Analysis the Environmental Dimensions of the development plans of the Islamic Republic of Iran using Grounded Theory. MJSP 2022; 26 (3) :23-46
طاهری احمد، احمدی پور زهرا، حافظ نیا محمدرضا. تحلیل ابعاد زیست محیطی برنامه های توسعه نظام جمهوری اسلامی ایران با استفاده از نظریه داده بنیاد. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (3) :23-46

1- دانشجوی مقطع دکتری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، taheriahmad1390@yahoo.com
2- عضو هیات علمی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- عضو هیات علمی، دانشگاه تربیت مدرس. تهران. ایران
برنامه ‏های توسعه، راهبرد، چارچوب و الگوی حکم‌رانی و مدیریت سیاسی فضا را مشخص می‏کند و این برنامه‏ ها به ابعاد و وجوه مختلف حکم‌رانی می‏پردازند که یکی از مهم‌ترین وجوه آن ابعاد زیست‏ محیطی است. این پژوهش با به‌کارگیری روش تحقیق داده‏ بنیاد در قالب مدلی از عوامل محوری، علّی، زمینه‏ ساز، مداخله‏ گر، راهبردها و پیامدها، به‌دنبال پاسخ به این سؤال است که ابعاد زیست‏ محیطی برنامه‏ های توسعه در نظام جمهوری اسلامی چگونه است؟ با بررسی اسناد تحقیق (برنامه ‏های توسعه) با روش نمونه‏ گیری نظری، 328 گزاره انتخاب و با کدگذاری آن‏ها 587 مفهوم اولیه (کد باز) شناسایی شده است. سپس، با درنظر گرفتن اشتراکات محتوایی کدهای باز، 77 مقولۀ فرعی و 16 مقولۀ اصلی براساس نظریه‏ های تحقیق، محیط‏ شناسی، نظر نخبگان و تشخیص پژوهشگران تولید شده است. نتایج نشان می‏دهد مقوله ‏های اصلی شامل مقوله‏ های محوری (حفاظت و احیای محیط زیست و مدیریت اقلیمی)، مقوله ‏های علّی (تمرکززدایی، تناسب نهادی منطبق با مسائل زیست‏ محیطی)، مقوله ‏های زمینه ‏ای (تحقیق و پژوهش در حوزۀ محیط زیست، دیپلماسی زیست‏ محیطی، امنیت زیست‏ محیطی و تنظیم خانواده)، مقوله‏ های مداخله ‏گر (رفاه و توسعۀ اجتماعی و حکم‌رانی خوب)، مقوله ‏های راهبردی (سازگاری با زیست‏ بوم، اصلاح الگوی مصرف و آمایش سرزمین) و مقوله ‏های پیامدی (اقتصاد سبز، حمل ‏ونقل سبز و حقوق زیست ‏محیطی) در یک چارچو‏ب پارادایمی، هم‏ پیوند شده ‏اند.

نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: برنامه ریزی زیست محیطی و توسعه پایدار
دریافت: 1401/4/1 | پذیرش: 1401/4/10 | انتشار: 1401/8/10