دوره 10، شماره 1 - ( 1385 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 212-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farajzadeh Asl M, Masoomy M. Spatial analysis of public library in No. 12 district of Tehran using GIS. MJSP 2006; 10 (1) :191-212
فرج زاده اصل منوچهر، معصومی مرضیه. تحلیل فضایی کتابخانه‏های عمومی منطقه 12 تهران با استفاده ازGIS. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1385; 10 (1) :191-212

1- استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- کارشناسی‏ارشد جغرافیا و برنامه‏ریزی شهری از دانشگاه تربیت مدرس
کتابخانه‏های عمومی در دسترسی عموم مردم به محصولات فرهنگی و اطلاعاتی نقش به‏سزایی دارند. در این مقاله کتابخانه های عمومی منطقه 12 تهران از نظر توزیع فضایی، دسترسی ها و تسهیلات مورد ارزیابی قرار گرفته است. به همین منظور ابتدا نقشه های پایه و اطلاعات توصیفی مختلف از جمله جمعیت، سطح سواد و همچنین زیر ساخت ها و تسهیلات کتابخانه ها جمع آوری گردید، سپس با تنظیم و تکمیل پرسشنامه برخی از اطلاعات مورد نیاز ارزیابی از مراجعان تهیه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که علی رغم اینکه میانگین جمعیت منطقه 12 تهران نسبت یه سایر مناطق تهران کمتر می باشد ولی تعداد کتابخانه ها از فراوانی بیشتری برخوردار است. همچنین کتابخانه های موجود از توزیع فضایی مناسبی برخوردار نبوده و امکانات وتسهیلات موجود در کتابخانه ها به هیچوجه پاسخگوی جمعیت شعاع 1000 متری تحت پوشش که با استفاده از توابع سامانه اطلاعات جغرافیایی محاسبه شده است نمی باشد و دسترسی به کتابخانه ها در وضعیت مناسبی قرار ندارد. برای حل مشکلات موجود پیشنهاد استفاده از فضاهای فرهنگی موجود و ایجاد کتابخانه های جدید در منطقه داده شده است.

دریافت: 1383/4/3 | پذیرش: 1384/8/30 | انتشار: 1385/7/1