دوره 18، شماره 2 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 128-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi M, Alimohammadi Sarab A. Sensitivity analysis of multi-criteria weights in hydrocarbon resources potential suitability evaluation using GIS. MJSP 2014; 18 (2) :105-128
کریمی محمد، عرب امیری محمد، علیمحمدی سراب عباس. تحلیل حساسیت وزن‏های چند معیاره در ارزیابی تناسب پتانسیل منابع هیدروکربنی با استفاده از سامانه اطلاعات مکانی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1393; 18 (2) :105-128

1- استادیار دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
2- دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی
3- دانشیار دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
در فرآیند اکتشاف منابع هیدروکربنی نقشه های متعدد زمین شناسی، ژئوشیمی، و ژئوفیزیک مورد نیاز می‏باشند. علاوه بر این، با توجه به قابلیت‏های سیستم اطلاعات مکانی، و با فراگیر شدن کاربردهای روش‏های تصمیم‏گیری چند معیاره در GIS، این روش برای تهیه نقشه تناسب پتانسیل منابع هیدروکربنی روش مناسبی به نظر می‏رسد. همچنین به منظور فهم رفتار مدل، تصمیم‏گیری چند معیاره GIS مبنا با فرآیند تحلیل حساسیت ضروری به نظر می‏رسد. بنابراین در این مقاله، یک روش تحلیل حساسیت برای سنجش وابستگی خروجی مدل به وزن‏های معیارهای ورودی، و شناسایی معیارهای حساس به تغییرات وزن ارائه می‏شود. برای پیاده‏سازی مدل مذکور، برگه 1:25000 اهواز که حاوی میادین نفتی عظیمی می‏باشد، انتخاب شد. برای این منظور لایه‏های GIS شامل شاخص کل کربن آلی، شاخص بازده پتانسیل برای تولید هیدروکربن، شاخص Tmax، مجاورت به محور طاقدیس‏ها، و وجود یا مجاورت به مناطق دارای آنومالی باقیمانده ثقل بوگه بالا استفاده شدند. نتایج نشان داد که وجود یا مجاورت به مناطق دارای آنومالی ثقل بوگه بالا دارای بالاترین حساسیت، و شاخص Tmax دارای کمترین حساسیت در میان تمامی معیارها می باشند. نقشه تناسب نهایی در مجموع حدود 82 درصد از ذخایر شناخته شده را در طبقات بسیار مناسب و مناسب تقسیم‏بندی نمود.