دوره 26، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 73-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moussakazemi S M, mokhtary malek abadi R, Nourozpor Mehraban S S. Analysis of Economic-spatial reflections of urban housing policies on Iran; Case, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. MJSP 2022; 26 (3) :47-73
موسی کاظمی سیدمهدی، مختاری ملک آبادی رضا، نوروزپور مهریان سید صادق. تحلیل بازتاب‌های اقتصادی- فضایی سیاست‌های مسکن شهری در ایران؛مورد مطالعه استان کهگیلویه و بویراحمد. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (3) :47-73

1- عضو هیات علمی، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، moosa_ka@pnu.ac.ir
2- عضو هیات علمی، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور ، تهران، ایران
برای تأمین مسکن در ایران در برنامه‌های توسعۀ بعد از انقلاب اسلامی، سیاست‌های متفاوتی اتخاذ شده است که هر کدام دارای بازتاب‌های اقتصادی ـ فضایی در توسعۀ شهرها بوده‌اند. شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد هم تحت تأثیر سیاست‌های تأمین مسکن بازتاب‌های اقتصادی ـ فضایی داشته‌اند. این مقاله با هدف شناسایی بازتاب‌های اقتصادی ـ فضایی سیاست‌های توسعۀ مسکن در شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد، با استفاده از روش پیمایشی سیاست‌های اجرایی دولت (شامل سیاست‌های پاک، مسکن تعاونی، شهرهای جدید، آماده‌سازی زمین، اجاره به شرط تملیک، بلندمرتبه‌سازی، مسکن مهر و مسکن اجتماعی) را مورد ارزیابی قرار داده است. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسش‌نامه و مصاحبه با خبرگان دارای تجربه و فعال در زمینۀ مسکن در شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد است که تحت تأثیر سیاست‌های مسکن بوده‌اند. با توجه به این‌که تعداد خبرگان دارای تجربه و فعال در زمینۀ مسکن و سیاست‌های مسکن در استان و به‌خصوص شهر یاسوج محدود بوده، کل بیست نفر (14 مرد و 6 نفر زن) خبره در حوزۀ مسکن شامل مدیر (3 نفر)، کارشناس (6 نفر)، استاد دانشگاه (6 نفر) و دانشجوی دکتری برنامه‌ریزی شهری (5 نفر) انتخاب شدند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می‌دهد که مسکن مهر از نظر توجه به ویژگی‌های اقتصادی فقرا، هدفمندسازی و فراگیری وام‌های مسکن، اعطای وام و اعتبارات ویژۀ بلندمدت و کم‌بهره متناسب با توان درآمدی خانوارها بهترین عملکرد و بیشترین اثرگذاری را از بُعد اقتصادی ـ فضایی در پهنۀ شهرهای استان داشته است. همچنین مسکن تعاونی و اجاره به شرط تملیک بیشترین میزان همخوانی با شرایط اقتصاد شهری و منطقه‌ای در شهرهای کهگیلویه و بویراحمد را دارا هستند. از نظر کارشناسان، سیاست مسکن مهر، بلندمرتبه‌سازی، سیاست پاک و احداث شهرهای جدید از نظر مؤلفه‌های اقتصادی ـ فضایی تأثیرات یکسانی داشته‌اند، اما با سایر سیاست‌ها اختلاف معنی‌داری از نظر آماری دارند. به‌علاوه، مسکن مهر و مسکن اجتماعی تأثیرات یکسانی را نشان می‌دهند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1400/12/9 | پذیرش: 1401/5/18 | انتشار: 1401/8/10