دوره 21، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 55-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

The effects of watershed management practices in Hydro-geomorphological characteristics in Anbaranchay watershed. MJSP 2017; 21 (2) :35-55
احمدآبادی علی، کیانی طیبه، غفورپور عنبران پرستو. تحلیل اثرات عملیات آبخیزداری بر روی خصوصیات هیدروژئومورفولوژی حوضه آبریز عنبران چای با استفاده از مدل نیمه توزیعی SWAT. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1396; 21 (2) :35-55

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی
3- دانشجوی کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی دانشگاه خوارزمی
انجام عملیات آبخیزداری مناسب‌ترین گزینه جهت کنترل سیلاب با توجه به شرایط و استعداد حوضه آبریز است که تأثیرات مختلفی را در عوامل هیدرولوژیکی اعم از میزان تولید رواناب سطحی، میزان رسوب ویژه و میزان نفوذپذیری در حوضه آبریز دارد. هدف تحقیق حاضر شبیه‌سازی و برآورد تغییرات میزان تولید رواناب سطحی، میزان رسوب ویژه و میزان نفوذپذیری با استفاده از مدل نیمه توزیعی SWAT در دو مقطع قبل و بعد از عملیات آبخیزداری در حوضه آبریز عنبران‌چای است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد میزان رسوب ویژه در قسمت بالادست پیش از عملیات 14/22 تن در هکتار بوده و پس از عملیات، مقدار رسوب به میزان 84/1 تن در هکتار کاهش یافته است، همچنین نتایج نشان داد میانگین CN 68/75 پیش از عملیات به 24/61 در حال حاضر تغییر کرده است که در نتیجه آن افزایش در نفوذپذیری و جریان‌های زیرقشری مشاهده می‌شود. قابل ذکر است میزان تبخیر و تعرق پتانسیل برای حوضه آبریز عنبران‌چای 4/157 میلی متر برآورد شده است. تغییرات در چرخه هیدرولوژی حوضه بیشترین تأثیرات را در بخش دشت رسوبی منطقه به جای گذاشته است. به‌نظر می‌رسد مدل SWAT به خوبی توانسته فرایندهای چرخه هیدرولوژی را شبیه‌سازی نماید و اطلاعات ارزشمندی برای مطالعات ژئومورفولوژی ارائه نماید.
نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1395/1/31 | پذیرش: 1395/12/15 | انتشار: 1396/4/1