دوره 26، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 199-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raeesghanavati K, Shamsoddini A, Heidari A A. Explaining the Key drivers Affecting the Sustainable Development of Mahshahr port city Based on Futures Research Approach. MJSP 2022; 26 (1) :173-199
رئیس قنواتی کامران، شمس الدینی علی، حیدری علی اکبر. تبیین پیشران های کلیدی موثر بر توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر با رویکرد آینده پژوهی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (1) :173-199

1- دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
2- استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری،دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت ، ali.shamsoddini@yahoo.com
3- استادیار گروه معماری،دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده
عوامل اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست­محیطی بسیاری بر توسعه پایدار شهری تأثیرگذارند که باتوجه به وابستگی درونی هر کدام از این عوامل، توسعه یک عامل می­تواند بر توسعه سایر عوامل نیز تأثیرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر شناسایی پیشران­های کلیدی مؤثر بر توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر می­باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش بر اساس روش­های جدید علم آینده­پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است. جهت گردآوری داده­ها و اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه و تکنیک دلفی و مطالعات اسنادی و کتابخانه­ای بهره­گیری شده است. یافته­های پژوهش بیانگرآن است که از میان 35 عامل اصلی تأثیرگذار بر توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر، در مجموع 8 متغیر کلیدی در وضعیت توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر تأثیرگذارند. بدین صورت که این متغیرها بیشترین تأثیرگذاری و کمترین تأثیرپذیری را بر آینده توسعه پایدار شهر بندری ماهشهر دارند وشامل عوامل " توسعه گردشگری داخلی(V4)، طرح­ها و برنامه­های توسعه شهری (V19)، مدیریت کارآمد محلی (V21)، مدیریت کارآمد کلان (V23)، آموزش (V24)، شبکه ارتباطی (V28)، امنیت(V30)، موقعیت جغرافیایی بندر ماهشهر(V33)" می­باشند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که با توجه به تأثیرگذاری بالای نقش عامل مدیریت بر سایر عوامل؛ اتخاذ سیاست­های منطقی در خصوص توسعه پایدار شهری توسط مدیران و مسئولین شهر بندری ماهشهر، می­تواند جهات موفقیت و یا شکست توسعه پایدار این شهر بندری را مشخص نماید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی زیست محیطی و توسعه پایدار
دریافت: 1400/9/11 | پذیرش: 1401/1/22 | انتشار: 1401/3/10